Izrael je jednou z prvých krajín, kde úspešne vyskúšali laser na likvidáciu dronov

TA3 TASR
22.6.2021 09:39

Izraelská armáda úspešne otestovala vysokovýkonný laser určený na likvidáciu dronov. Informovala o tom agentúra AP.

dron slnko 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Test nad Stredozemným morom

Prototyp vyvinutý izraelskou spoločnosťou Elbit Systems bol počas nedávneho testu nad Stredozemným morom umiestnený na civilné lietadlo, pričom úspešne zlikvidoval niekoľko dronov. 

Podľavyhlásenia izraelského ministerstva obrany tento systém disponuje bezprecedentnou schopnosťou zneškodňovania hrozieb prichádzajúcich zo vzduchu. Izrael je jednou z prvých krajín na svete, ktorá disponuje takouto technológiou. Izraelská armáda počíta s jej rozsiahlejším nasadením v priebehu najsledujúcich rokov.

Vylepšenie Železnej kupoly

Počas testovacieho testu laser zneškodnil drony letiace vo vzdialenosti zhruba jedného kilometra. Obdobný pozemný systém by mal mať dostrel 8-10 kilometrov a byť schopný likvidovať rakety, mínometné strely aj bezpilotné stroje.

Izrael už v súčasnosti disponuje sofistikovaným systémom protivzdušnej obrany s označením Železná kupola, ktorý počas májového 11-dňového konfliktu s palestínskym hnutím Hamas zachytil až 90 percent rakiet vypálených s pásma Gazy. Nová laserová technológia by mohla tento systém doplniť, aby bol ešte efektívnejší.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok