Vláda švédskeho premiéra Löfvena padla, poslanci jej vyslovili nedôveru

TA3
21.6.2021 21:49

Švédsky parlament vyslovil nedôveru vláde premiéra Stefana Löfvena. Hlasovanie vyvolali pravicoví populisti potom, ako kľúčový partner vlády – opozičná Ľavicová strana - oznámil, že ju už podporovať nebude.

Poslanci švédskeho parlamentu vyslovili v pondelok nedôveru menšinovej vláde švédskeho premiéra Stefana Löfvena, čím spôsobili jej pád. Za nedôveru hlasovalo v 349-člennom švédskom parlamente 181 poslancov. Löfven sa tak stal prvým švédskym premiérom, ktorého vláda neprežila takéto hlasovanie. Podľa AFP teraz môže zo svojej funkcie buď odstúpiť, alebo vyhlásiť predčasné voľby. 

Hlasovanie o nedôvere iniciovala minulý utorok malá Ľavicová strana, ktorá bola dovtedy v parlamente spojencom menšinovej stredoľavicovej vládnej koalície. Löfven ešte uplynulý štvrtok povedal, že si počká na výsledok hlasovania poslancov a následne "premyslí, čo bude pre Švédsko najlepšie". Na rozhodnutie o ďalšom kroku má teraz týždeň.

Už vopred bolo zrejmé, že Löfvenova vláda - tvorená jeho stranou Sociálnych demokratov a Zelených - hlasovanie pravdepodobne neprežije. Na vyslovení nedôvery sa totiž minulý týždeň zhodla skupina štyroch opozičných strán - krajne pravicových Švédskych demokratov, Ľavicovej strany, Umiernenej strany a Kresťanských demokratov. Tie majú v jednokomorovom švédskom parlamente dovedna 181 kresiel, pričom na vyslovenie nedôvery im stačilo najmenej 175 hlasov. Löfvenova menšinová vláda prevzala moc v krajine v roku 2019 po mesiacoch politického patu, spôsobeného nejednoznačným výsledkom volieb z roku 2018.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok