Na športoviská v Tokiu pustia do 10-tisíc domácich fanúšikov. Povzbudzovanie je zakázané

TA3 TASR
21.6.2021 12:30

Organizátori Olympijských hier v Tokiu v pondelok oznámili, že domácim divákom umožnia vstup na všetky olympijské športoviská do 50% ich celkovej kapacity. Ich počet však nesmie presiahnuť desaťtisíc.

Na športoviská v Tokiu pustia do 10-tisíc domácich fanúšikov. Povzbudzovanie je zakázané
TASR/AP

Kritika zo strany odborníka

Rozhodnutie, ktoré padlo na online stretnutí organizátorov s Medzinárodným olympijským výborom, japonskou vládou a vedením mesta, je v rozpore s odporúčaniami hlavného zdravotného poradcu Šigeru Omiho. 

Sedemdesiatdvaročný odborník minulý týždeň povedal, že najbezpečnejší spôsob usporiadania hier je bez fanúšikov. V minulosti sa dokonca vyjadril, že "je nenormálne organizovať takéto podujatie v čase pandémie". Premiér Jošihide Suga však v rámci vyhlásenia všetkých ubezpečil, že v prípade zhoršenia situácie fanúšikom vstup zakáže: "Budeme pripravení reagovať. Našou prioritou je zorganizovať podujatie, ktoré bude pre všetkých bezpečné."

Vylúčili účasť zahraničných fanúšikov

Organizátori už skôr vyučili účasť fanúšikov zo zahraničia. Na športoviskách bude zakázané povzbudzovanie, povinné budú rúška a fanúšikovia sa ihneď po skončení súťaží musia vrátiť domov. V súčasnosti je predaných približne 3,7 milióna vstupeniek. 

V posledných prieskumoch narástol počet podporovateľov olympijských hier, až 62% opýtaných však stále preferuje ďalší odklad podujatia. Týždenná incidencia je v Tokiu v súčasnosti približne 400 nových prípadov denne. Približne 6,5% Japoncov je zaočkovaných oboma dávkami vakcíny, 16,5% malo minimálne prvú dávku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok