Muži s bradou sú pre ženy atraktívnejší a vhodnejší na vzťah, tvrdia vedci

TA3/zm
22.6.2021 16:00

Ak vstupujeme do vzťahu, vyberáme si nielen na základe vlastností opačného pohlavia, ale či chceme alebo nie, podvedome zohráva rolu aj výzor. Vedci prišli na to, že pre ženy sú oveľa atraktívnejší muži, ktorí nie sú oholení dohladka.

Muži s bradou sú pre ženy atraktívnejší a vhodnejší na vzťah, tvrdia vedci
Pexels/Andrea Piacquadio

Chlapi s bradou sú pre ženské pokolenie atraktívnejší než tí oholení. Vedci urobili zaujímavý prieskum a zistili, s čím sa nám spája strnisko na tvári, čo podmieňuje podvedomý výber budúceho partnera. 

Mužnosť a ochrana

Zarastenú bradu, ktorá odlišuje chlapa od chlapca, si my ženy spájame nielen s vyspelosťou. Evokuje v nás aj agresivitou, alebo skôr schopnosť muža ochrániť nás v nebezpečných situáciách.

Podľa štúdie Journal of Evolutionary Biology má táto vizuálna stránka dokonca vplyv aj na výber partnera pre dlhodobý vzťah. 

Desaťdňové strnisko  

Výskum prebiehal na pomerne rozsiahlej vzorke 8500 žien, ktoré vyhodnocovali fotografie tých istých mužov v rôznych štádiách neholenia sa. Prvý záber ukazoval vždy čerstvo oholeného chlapa, druhý po piatich dňoch, ďalej po desiatich a napokon fotografia muža po štyroch týždňoch od holenia. Dotazované dámy hodnotili nielen atraktivitu zapojených mužov, ale vyjadrovali sa aj k tomu, či na nich dotyčný pôsobí dostatočne seriózne na to, aby s ním vstúpili do vzťahu.

Okrem toho, že prieskum priniesol zistenie, že brada v nás evokuje aj schopnosť uspieť v spoločnosti, zistil tiež, koľkodňové strnisko je pre dámy najatraktívnejšie.

Nevyhráva zarastený drevorubač, ale desaťdňové strnisko. Práve v tejto kategórií ohodnotili najviac respondentiek mužov za najatraktívnejších.

Témy: Vzťahy
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok