Signály, že už je vážne čas vymeniť si rúško. Vydržme to ešte chvíľu

21.6.2021 09:00

Aj keď je tu vakcína, rúška budú o niečo dlhšie súčasťou nášho každodenného života. Ako každé bezpečnostné vybavenie, aj tu je dôležité pravidelne kontrolovať to svoje, aby ste si boli istí, že plní svoju úlohu a nenosíte na tvári niečo, čo nechráni.

Signály, že už je vážne čas vymeniť si rúško. Vydržme to ešte chvíľu
Pexels

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je nosenie rúška jednou z najdôležitejších vecí, ktoré môžeme v boji proti covidu urobiť, spolu so sociálnym dištancom a umývaním si rúk. Sledujte tieto príznaky, ktoré hovoria, že je už čas vymeniť si ho. 

Nesedí vám

Možno vám sedelo na jeseň v minulom roku, ale sedí stále? V priebehu času sa tkanina môže zmenšiť alebo natiahnuť a gumičky môžu stratiť svoju pružnosť. Skontrolujte, či vás nezačína bolieť okolo uší, nezakrýva vám ústa a nos alebo či nemáte problémy s rozprávaním bez toho, aby vám skĺzavalo. 

Je roztrhané 

Opakované pranie a sušenie môže viesť k rozstrapkaniu látky, vytvoreniu otvorov a elastickému uvoľneniu. Ak je rúško opotrebované, nie je efektívne. Nemôžeme s ním zaobchádzať tak, ako so spodnou bielizňou. Perte ho dôsledne a uistite sa, že v látke nie sú žiadne diery alebo oslabené miesta. Pridržte látku na svetle a pozrite sa, či sa vlákna stenčujú. To by nebol dobrý signál.


rusko Pexels

Problémy s pokožkou

Rúška môžu spôsobiť alebo zhoršiť množstvo kožných problémov, ako sú alergické vyrážky, suchá pokožka, akné alebo ekzémy. Tieto problémy sú spôsobené trením, zvýšenou vlhkosťou alebo prísadami v maske, ako sú farbivá, guma a konzervačné látky. Preto sa odporúča prejsť na bavlnenú masku vyrobenú bez týchto prísad a prať rúško v niečom, v čom by ste si pohodlne umývali aj tvár.

Jednorazové stále dokola

Prenechajme respirátory a chirurgické rúška zdravotníkom. Pre verejnosť je k dispozícii veľa rúšok, ktoré môžeme používať a majú dostatočnú ochranu. Sú však na jedno použitie a na to treba myslieť. Nie sú vyrobené na dlhodobé nosenie. Rýchlejšie sa špinia, uvoľňujú sa ušné pútka, látka je po pár hodinách už nehygienická. Navyše, jednorazové rúška škodia aj životnému prostrediu. Snažte sa ich vyberať čo najmenej. 

rusko Pexels

Neperiete ho

Látkové rúško by ste mali umývať vždy, keď sa znečistí, alebo aspoň každý deň. Zdravý rozum hovorí, že čím dlhšie niečo máme na sebe, tým je pravdepodobnejšie, že sa kontaminujeme baktériami.

Nesprávny typ 

S novými, viac prenosnými variantmi COVID-19 v obehu, teraz nie je čas riskovať. Noste rúško, ktoré vám sedí. Má najmenej dve priedušné vrstvy, úplne zakrýva váš nos a ústa a tesne prilieha k tvári bez medzier.

Vôbec ho nenosíte 

Na záver nezabudnite na to, že najlepším typom rúška je akékoľvek. Tým najhorším je žiadne. Najčastejšou chybou je pravdepodobne voľba nenosiť rúško v interiéri a myslieť si, že nebudete infikovaní alebo nerozšírite tento vírus.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok