Z babičkinho obrusu až na módne móla. Gingham kocka hlási svoj veľký návrat

TA3/zm
21.6.2021 16:00

Kockovaných a károvaných vzorov je neúrekom a majú svoje stabilné miesto v móde. Jednou z takýchto potlačí je aj gingham kocka, ktorú všetci dobre poznáme, no málokto vie jej názov. Pri pohľade na ňu je prvou myšlienkou vidiecky obrus, v móde však pôsobí oveľa honosnejšie.

Z babičkinho obrusu až na módne móla. Gingham kocka hlási svoj veľký návrat
TA3/Zara

Pôsobí jednoducho a ležérne, ale je nadčasová a kombinovateľná takmer so všetkým. To je gingham kocka, ktorú preslávila Brigitte Bardot, keď sa v šatách s týmto vzorom vydávala.   

Neznámy pôvod

Jednoduché dvojfarebné kocky by si najradšej prisvojili Angličania, Nemci, ale aj Francúzi, preto túto potlač poznáme pod dvomi názvami. Rozšírenejšia je Gingham kocka, ale poznať ju môžete aj pod názvom Vichy.

Jedna z teórii hovorí, že nesmrteľná látka bola vyrobená v mestečku Guingamp, a jej názov pochádza odtiaľ, druhá teória odkazuje zas na spomínané mesto Vichy.

Tento typický károvaný vzor je tu však od 17. storočia, takže pravdy sa už asi nedopátrame.   

Stavte na farby

Pre najčastejšie dvojfarebnú kocku sa tradične používali kombinácie bielej s modrou, čiernou či červenou. Dnes sú v móde aj jej oveľa menej tradičné prevedenia, napríklad vo fialovej, žltej či ružovej.

Gingham kocka TA3/ archív firiem

Akúkoľvek paletu si vyberiete, tento vzor pôsobí mimoriadne žensky a nie je vôbec náročné kombinovať ho. Gingham kocky sa nemusíte báť tak ako iných potlačí, pokojne si k nej môžete dať tričko s nápisom či elegantnú košeľu, funguje vo všetkých štýloch.

Ak siahnete po šatách z tejto tkaniny, osviežte ich modernými natural doplnkami.

Inšpiráciu nájdete v našej fotogalérii.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok