Nejedzte jedlo, ktoré padlo na zem: Pravidlo 5 sekúnd nefunguje

21.6.2021 08:39

Varíte perfektnú večeru a zrazu bum! Jedna z vašich kľúčových prísad dopadne na podlahu. Inštinkt vám hovorí vziať jedlo zo zeme, poumývať ho a hodiť do hrnca. Pozor! Je treba položiť si otázku, či jedlo zo zeme predsa nepredstavuje isté riziko. Nakoniec, v dnešnom svete covidu všetci premýšľame oveľa viac o choroboplodných zárodkoch.

Nejedzte jedlo, ktoré padlo na zem: Pravidlo 5 sekúnd nefunguje
Pexels

Jesť jedlo z podlahy bez ohľadu na to, ako sú čisté nie je práve najhygienickejšie. Pri rozhodovaní o tom, čo robiť so spadnutým jedlo, je treba myslieť na niekoľko vecí. Na vašej podlahe by mohli byť škodlivé patogény. Vo vašom dome žije viac druhov baktérií, možno ešte viac ako na vašom dvore. V skutočnosti bola objavená diverzita húb a baktérií vo vnútornom prostredí o 50 percent vyššia ako vo vonkajšom. Niektoré z nich majú mimoriadne negatívny vplyv na ľudské zdravie.

Nikto nechce plytvať jedlom, ale v skutočnosti existuje  možnosť, že ochoriete práve z jedla, ktoré vám spadne na zem. Vaše telo má obranný systém, ale existuje len určitý stupeň, do ktorého sa o vás dokáže postarať. Napríklad, ak ste na obed pripravovali surové kuracie mäso, na vašej podlahe môže byť salmonela. Je to nebezpečná baktéria, ktorá môže do 8 až 72 hodín spôsobiť hnačky, horúčky, kŕče v bruchu aj možnú hospitalizáciu. 


Možno ste v minulosti mali hnačku niekoľko hodín po tom, čo ste zjedli kúsok jedla z podlahy a neuvedomili ste si súvislosť.

pes Pexels

Domáce zvieratá môžu v skutočnosti šíriť patogény na človeka práve cez podlahu. Existuje toľko spôsobov, ako sa tam kontaminácia dostane. Preto je všeobecne platným pravidlom, že ak dopadne jedlo na zem, je lepšie ho hodiť do koša, alebo dať zvieratkám vonku. Aj pri prechádzke po dome sa môžu šíriť choroboplodné zárodky, a preto sa ihneď vyzujte, keď vojdete dovnútra. 

Môžete dostať COVID-19?

Predpokladá sa, že koronavírus sa šíri hlavne z človeka na človeka dýchacími cestami kvapôčkovou infekciou. Aj keď je možné, že by ste mohli dostať covid dotykom s jedlom, ktoré obsahuje vírus, a následným chytením si vlastných úst, nosa alebo očí, riziko je veľmi nízke.

Aj keď ste v minulosti nikdy vedome neochoreli konzumáciou jedla zo zeme, neznamená to, že to tak bude vždy.

jedlo Pexels

Ak ste ako dôvod na konzumáciu jedla po páde na zem uvádzali pravidlo päť sekúnd, nie je to pravda. Už za menej ako päť sekúnd sa vie potrava z podlahy kontaminovať. V niektorých prípadoch na prenos baktérií do potravy stačí aj sekunda! Zatiaľ čo vedci zistili, že dlhší čas kontaktu skutočne vedie k väčšiemu prenosu baktérií, svoju úlohu zohrávajú aj faktory, ako je typ jedla a povrch, na ktorý dopadá. 

Zo štyroch rôznych druhov potravín analyzovaných v štúdii - melón, chlieb, chlieb a maslo a gumové cukríky - najviac kontaminácie zachytil melón a najmenej gumové cukríky. Mokré potraviny určite zachytia viac kontaminácie na podlahe v porovnaní so suchými potravinami. Vlhkosť v skutočnosti zlepšuje množstvo kontaminácie. Štúdia tiež zistila, že koberec má veľmi nízku rýchlosť prenosu v porovnaní s dlaždicami.

Je teda dodržiavanie päťsekundového pravidla skutočne také zlé? ÁNO. Je veľmi zlý nápad jesť jedlo, ktoré spadne na zem.

upratovanie Pexels

Čistenie podláh ich nezbaví patogénov

Aj keď sú vaše podlahy „nepoškvrnené“, neznamená to, že sú bez choroboplodných zárodkov. Slovo„ čisté “znamená, že je niečo očistené od viditeľnej špiny, ale slovo „sanitárne“ znamená, že obsahuje bezpečné množstvo mikroorganizmov. Vo vašej kuchyni nikdy nebudete mať sterilnú podlahu s absolútne žiadnymi organizmami a niektoré patogény môžu skutočne prežiť na povrchu aj niekoľko mesiacov.

Navyše na vašej podlahe je veľa miest, kde sa môžu hromadiť. Ak máte v kuchyni drevené podlahy, medzi prasklinami na povrchu môžu byť patogény. Ak máte škáry medzi dlaždicami, táto škárovacia hmota sa nečistí ľahko a sú v nej miesta, kde sa môže nachádzať špina. Aj keď tvrdíte, že máte oceľový žalúdok, ak ochoriete na konkrétny patogén, mohlo by to okolo vás poškodiť vysoko rizikové osoby. Niekto druhý môže by náchylnejší na choroby, ako vy, pretože má slabší imunitný systém. 

Jedlo zo zeme by nemali jesť tehotné ženy a pacienti s rakovinou alebo cukrovkou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok