Lengvarský: Je len otázka času, kedy sa u nás objaví delta mutácia

TA3 TASR
20.6.2021 12:10

Na Slovensku zatiaľ nemáme potvrdené prípady mutácie delta. V relácii V politike to potvrdil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Dodal však, že ide o otázku času, kedy sa u nás objaví. Do konca leta podľa neho pravdepodobne nestíhame zaočkovať 70 percent populácie.

Nové varianty

Lengvarský tvrdí, že na Slovensku zatiaľ nemáme potvrdené prípady mutácie delta. “Mali sme dva prípady indickej mutácie, ale bola to alfa.” Dodáva však, že je len otázka času, kedy sa táto mutácia u nás objaví.

Pri delta víruse je podľa Lengvarského trasovanie veľmi komplikované, pretože generačný čas vírusu je dva až tri dni. “Kým človeka otestujeme a prídeme na to, že je PCR pozitívny, on už nosičom je,” dodáva minister.

Lengvarský informoval, že sa krajina pripravuje na prípadnú tretiu vlnu pandémie. “Uvažuje sa o zriadení veľkého call centra, ktoré by pomáhalo ÚVZ a masívne trasovalo ľudí.”. Minister ľuďom odporúča, aby cestovali do bezpečných krajín, aby sa zaočkovali, dodržiavali hygienické opatrenia a v prípade potreby aj domácu izoláciu a karanténu. Po návrate domov by sa mali nechať otestovať.

Motivácia a antivaxerské kampane

Lengvarský potvrdil, že do konca leta pravdepodobne nestíhame zaočkovať 70 percent populácie.

Minister kritizuje vyjadrenia, ktoré sú proti očkovaniu. "Tie antivaxerské kampane, ktoré sledujeme, sú pre mňa nepochopiteľné. Takisto nepochopiteľné je, že vystúpi opozičný politik, trojnásobný premiér a povie, že pri vakcinácií detí ideme robiť pokusy na ľuďoch, to je skrátka absolútna nezodpovednosť.".

Lengvarský nevylúčil ani finančnú odmenu či lotériu ako motiváciu pre ľudí, ktorí rozmýšľajú nad očkovaním. “Predpokladám, že na ministerstve financií sa už rieši možné finančné zabezpečenie takejto akcie," tvrdí s tým, že rezort by v taktomto prípade musel myslieť aj na tých, ktorí sa už zaočkovali. Bližšie informácie ohľadom odhadovaných financií však minister neposkytol. “Zaleží to od finančných možností vlády a nastavenia celého systému, aby nikto nebol znevýhodnený.".

Ruská vakcína

Nevyužité ruské vakcíny podľa Lengvarskéo buď predáme alebo darujeme. “Bude to jasné po diskusiách, ktoré vedie ministerstvo zahraničných vecí s krajinami západného Balkánu a po stredajšej vláde.". Ako najreálnejšiu však vidí kombináciu darovania a predaja. Pri predaji by malo ísť o rovnakú sumu, za akú sme Sputnik V kúpili. 

Na očkovanie ruskou vakcínou bolo podľa Lengvarského k piatku prihlásených takmer 11-tisíc ľudí, zaočkovaných ňou je už takmer 5-tisíc. Najvyšší záujem o Sputnik V je v Žilinskom kraji.

Reforma nemocníc

Minister sa vyjadril aj ku avízovanej reforme nemocníc. "Aby bolo jasné, že pacient v každej chvíli dostane tú správnu informáciu a bude mu poskytnutá správna starostlivosť v správnom čase. To je celý, zjednodušene povedaný, dizajn tejto reformy," dodal s tým, že nemocnice sa rušiť nebudú. Dôjsť by malo k transformovaniu lôžok. Zdôraznil najmä rozšírenie počtov rehabilitačných oddelení, oddelení pre dlhodobo chorých či paliatívnej starostlivosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok