Lídri EÚ sa dohodli: Bankový dozor zavedú v roku 2013

TASR, TA3
19.10.2012 07:21

Po vyše desiatich hodinách intenzívnych rokovaní sa lídri Európskej únie a eurozóny dohodli v noci nadnes na tom, že spoločný bankový dohľad bude zavedený "v priebehu" roka 2013.

Lídri EÚ sa dohodli: Bankový dozor zavedú v roku 2013
SITA

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v mene svojich kolegov uviedla, že spoločný bankový dohľad musí byť v roku 2013 dokončený predtým, ako sa začne s priamou rekapitalizáciou problémových bánk, čo bola očakávaná formula, avšak konkrétny dátum, kedy by k tomu na budúci rok malo dôjsť, sa na tomto summite nezrodil.

"Poverujeme našich ministrov financií ambicióznou úlohou, aby vypracovali potrebný právny rámec pre bankový dozor do 1. januára 2013. Samotný centralizovaný dozor nad bankami bude postupne vybudovaný v priebehu roku 2013," povedala Merkelová tesne po skončení prvej časti dvojdňového summitu.

Merkelová tiež potvrdila, že od decembrového stretnutia lídrov EÚ v Bruseli sa očakáva, že poskytne detailnejší kalendár pre hlbšiu ekonomickú integráciu v eurozóne.


Hollande sa považuje za víťaza

Aj napriek tomu, že sa na summite EÚ v Bruseli nepodarilo presadiť návrh, aby spoločný bankový dohľad začal platiť už od 1. januára 2013, dohodnutý kompromis považuje francúzsky prezident Francois Hollande za svoje víťazstvo.

Lídri EÚ sa v noci nadnes zatiaľ dohodli na tom, že dohľad nad bankami v eurozóne bude zavedený niekedy v priebehu roku 2013. Ide o kompromisné znenie medzi dvoma hlavnými motormi európskej ekonomiky a integrácie - "nedočkavým" Francúzskom a "opatrným" Nemeckom.

Vláda v Paríži si želala vidieť všetkých približne 6000 bánk eurozóny pod jednotným dohľadom Európskej centrálnej banky hneď po Novom roku. Nemecká kancelárka Angela Merkelová, na rozdiel od návrhov Francúzska, už pred summitom presadzovala menej rýchlosti pri zavádzaní bankovej únie a viac rozvahy a času na kvalitnú prípravu projektu, ktorý zasiahne aj budúce generácie.

Aj napriek kompromisnému zneniu dohody sa Hollande tváril ako víťaz desaťhodinového nočného maratónu rokovaní štátnikov. Vyjadril presvedčenie, že spoločný dozor nad asi 6000 bankami bude možné zaviesť už v prvé januárové týždne, teda krátko po pôvodne stanovenom termíne na summite EÚ v júni tohto roku.

Ostatní lídri EÚ sa vyvarovali uvádzať nejaké termíny. Rokovania lídrov boli náročné a zdĺhavé aj preto, lebo krajiny stojace mimo menovej únie sa obávajú, že novovytvorený systém posilní eurozónu natoľko, že sa stane príliš bezpečnou a atraktívnou pre investorov, ktorí nebudú váhať previesť svoje aktivity do tohto priestoru. Na úkor krajín bez eura. Okrem toho sa "neeurozóna" obáva aj toho, že krajiny menovej únie budú spoločne hlasovať za opatrenia, ktoré sa budú týkať celej EÚ.


Francúzsky prezident sa snažil tieto obavy rozptýliť a oznámil, že "najhoršie je už za nami". Vytvorenie bankovej únie podľa neho bude ochraňovať "všetky štáty zasiahnuté vírusom bankovej nestability".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok