Pozrime sa na to: O medveďoch sa hovorí čoraz viac. Sú naozaj nebezpečné?

TA3
18.6.2021 21:55

Slovensko eviduje prvý prípad, keď medveď usmrtil človeka. Strhla sa diskusia o tom, či sú tieto šelmy v prírode premnožené a ako aktuálnu situáciu riešiť. Sú medvede hrozbou? V relácii Pozrime sa na to sme diskutovali s Erikou Cintulovou, starostkou obce Kláštor pod Znievom, Jaroslavom Slašťanom, vedúcim Zásahového tímu pre medveďa hnedého, Jánom Nôžkom, lesníkom a poľovníkom a Jurajom Smatanom, štátnym tajomníkom ministerstva životného prostredia.

psnt_1.jpg
TA3

Mnohí ľudia majú strach

Poľovníci volajú po redukcii, ochranári by chceli miernejšie riešenia a zodpovednosť ľudí. Je problém s medveďmi reálny? "V Kláštore pod Znievom s medveďmi žijeme dlhé roky. K stretom v okolí obce dochádza často, ale nejde o tragédie. Medveď do prírody patrí, žiť s ním vieme, našťastie, zatiaľ ich nemáme priamo v obci," uviedla Cintulová s tým, že ak by k tomu došlo, bol by to už problém. Zároveň však pozoruje, že medveďov je viac.

"Máme ich viac v intraviláne, každodenne máme na stole to, že niekto sa bojí ísť do práce lebo na nejakej zastávke býva medveď. V Tatrách je úplne bežné, že rodičia sa boja pustiť dieťa do školy samé. Je to možno plaché zviera ale emócia strachu robí veľa," dodala s tým, že by sa aj z tohto dôvodu mali hľadať riešenia. Prijala by lepšiu komunikáciu samospráv so štátom. Podľa jej slov sa robí viacero opatrení, avšak obce majú mnohé z nich aj problém financovať.

Medveď človeka nevyhľadáva

Podľa Jaroslava Slašťana nie každý stret s medveďom skončí útokom, práveže k nim nedochádza často. "Medveď nevyhľadáva blízkosť človeka," uviedol. Komentoval aj prípad v Sučanoch, keď medveďa museli usmrtiť, podľa neho ide o veľmi smutný prípad o ktorom zásahový tím ani nevedel.

Poľovník Ján Nôžka naopak nesúhlasí s tým, že medvede nie sú premnožené. V diskusii apeloval najmä na to, aby sa riešil spôsob ich redukcie. "Keď je menší počet medveďov, ani k tým stretom nebude dochádzať v takej miere," uviedol. Podľa poľovníkov je populácia medveďov 5 až 10 krát väčšia ako v minulosti. "Nie každý medveď, ktorý spôsobuje problémy, je prikrmovaný, žijeme v husto osídlenej krajine, na vidieku sú problémom aj záhrady, dobytok, ľudí vyzývame na domácu turistiku, ale medveď v tom bráni," dodal.

Zvýšená pozornosť médií

Sú medvede naozaj nebezpečnejšie? Juraj Smatana z ministerstva životného prostredia s tým nesúhlasí. "Ide o prebudenú pozornosť verejnosti. V skutočnosti je počet útokov už dlhé roky úplne rovnaký, viac ľudí v dobe koronavírusu odišlo do prírody a do chránených území, zvýšila sa intenzita ľudských návštev v prírode, medveď fascinuje verejnú pozornosť a so strachom sa veľmi ľahko manipuluje," uviedol. Podľa neho je útočné správanie u medveďa hnedého neprirodzené. Prirodzené je naopak pre neho pred človekom utekať. "Keby naozaj chcel zabiť dokázal by to jednou ranou, nie je možné pred ním utiecť, medveď je vrcholový predátor, nie je odkázaný však na to, aby ho človek redukoval v správnych počtoch," dodal.

Mnohí polemizujú aj o tom, či medvede už stratili plachosť. Podľa Slašťana je problém aj v tom, že samosprávy skôr zavolajú médiá ako odborníkov. "Jediné čo láka medveďov do obytných oblastí sú potraviny, dopúšťa sa toho len malé množstvo problémových medveďov, ktoré stratili svoju plachosť. Kontajnerové stojiská by sa mali poriadne zabezpečiť, je to úplne prvé opatrenie," dodal Smatana. Podľa neho je tiež dôležité udržať medveďov v ich prirodzenom teritóriu, akonáhle stratia svoju plachosť, nemali by nastúpiť hneď poľovníci ale najprv špecializovaný tím.

Je to aj o ľuďoch

Podľa Slašťana je to však aj o zodpovednosti ľudí, ktorí by nemali medvede kŕmiť a ani vyhadzovať potraviny na miesta o ktorých vedia, že tam chodia. Nôžka súhlasí s tým, že medveď patrí do prírody, ale nie do obcí. "Hovorím o redukcii akýmkoľvek spôsobom, potrebujeme sa dostať na stav spred 20 rokov, keď s medveďmi problém nebol," uviedol.

Smatana si naopak stojí za tým, ako sa ministerstvo stavia k týmto prípadom. Najčastejšími porušovateľmi podľa neho nebývajú obce, ale aj prevádzkovatelia penziónov a hotelov. Tento problém však podľa neho narastá viac mediálne ako reálne. Ľudí vyzval aj k úcte k prírode a k tomu, aby sa problém medveďov zveril odborníkom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok