Vedci skúmali vplyv vakcín na mužské spermie

TA3/hm
18.6.2021 13:00

Ak patríte k mužom, ktorí váhajú či sa dať zaočkovať vakcínou proti koronavírusu pre obavy z toho, že vakcína môže poškodzovať plodnosť, buďte bez obáv.

Zverejnili, akú účinnosť má tretia dávka vakcíny proti koronavírusu od Pfizer/BioNTech
TASR/AP (ilustračné)

Podľa novej štúdie publikovanej vo štvrtok v JAMA, mladým zdravým mužom neklesol po tom, ako dostali prvú dávku vakcín Pfizer alebo Moderna, počet spermií a ani ich kvalita. "Máme dôkaz, ktorý by by vás mohol upokojiť, že riziko imunizácie, ktorá by poškodila počet vašich spermií, je extrémne nízka," uviedol lekár David Cohen, jeden z riaditeľov Inštitútu pre reprodukciu v Chicagu, ktorý bol zapojený do štúdie. Cohen bol spoluautorom výskumu, ktorý zistil, že nový koronavírus nie je sexuálne prenosný.

"Toto sú upokojúce údaje, ktoré naznačujú, že kvalita spermií sa významne nemení po druhej dávke jednej z mRNA vakcín proti ochoreniu Covid-19," uviedol Allan Pacey, profesor andrológie (teda medicínskeho odboru, ktorý sa zaoberá chorobami mužských reprodukčných orgánov), na Univerzite v Sheffielde v Spojenom kráľovstve, ktorý nebol do štúdie zapojený. "Dúfam, že to ubezpečí mužov, ktorí majú obavy z plodnosti po prijatí niektorej z týchto vakcín," uviedol Pacey, ktorý je šéfredaktorom časopisu Human Fertility.

Skúmali mladých zdravých mužov

Štúdia využila vzorky speriem 45 mužov vo veku od 25 do 31 rokov, ktorých vyšetrovali na problémy s plodnosťou. Vzorky boli odobraté pred prvou dávkou mRNA vakcíny, a potom 70 dní po druhej dávke. Následne vyšetrili množstvo spermií, koncentráciu, pohyblivosť a celkový počet spermií. "U mladých mužov, ktorých sme skúmali a mali obe dávky mRNA vakcíny, sme nezaznamenali žiadne zmeny v parametroch spermií," uviedol autor štúdie, doktor Ranjith Ramasamy, ktorý je riaditeľom mužskej reprodukčnej medicíny a chirurgie na Univerzite zdravotníckeho systému v Miami. 

Štúdia netestovala vakcíny Johnson & Johnson alebo AstraZenecu, ktoré nepatria medzi mRNA vakcíny. "Avšak, myslíme si, že mechanizmus, na ktorom sú tieto vakcíny založené, pracuje podobne aj napriek odlišnému genetického materiálu, čiže si nemyslíme, že by pri ostatných dvoch vakcínach fungovalo niečo inak," uviedol Ramasamy. Pacey doplnil, že je potrebné spraviť rozsiahlejšie štúdie na mužoch v rôznom veku, aby sa výsledky menšej štúdie potvrdili. 

COVID-19 môže vplývať na spermie

Zatiaľ čo podľa štúdie vakcína nemá vplyv na mužské spermie, vírus sám by mohol byť škodlivý pre mužský rozmožovací systém, ukazuje to malá štúdia publikovaná v januári. Štúdia zistila, že v porovnaní so zdravými mužmi bez covidu, u mužov s covidom v spermiách evidovali značný nárast zápalu a oxidačného stresu. Ich koncentrácia spermií, pohyblivosti a tvaru bola tiež negatívne ovplyvnená vírusom. Štúdia tiež zistila, že odlišnosti rástli v závislosti od závažnosti ochorenia.

Nie je prekvapením, že SARS-CoV-2, vírus spôsobujúci COVID-19, môže pôsobiť na mužský reprodukčný systém, pretože ACE2 receptory, "tie isté receptory, ktoré vírus využíva na prístup ku tkanivám pľúc, sa nachádzajú aj v semeníkoch," uviedol Pacey. Pacey recenzoval viac ako desiatku štúdií na túto tému, a pre CNN v januári povedal, že skonštatoval, že "akýkoľvek merateľný účinok koronavírusu na mužskú plodnosť bol pravdepodobne len mierny alebo dočasný".

Lieky používané na liečbu covidu, horúčky, obezita a mnoho ďalších faktorov môžu tiež vplývať na počet spermií a ich kvalitu, je preto potrebné spraviť rozsiahlejšie štúdie, ktoré dokážu, či ide o vplyv vírusu, uviedol Pacey.

"Vieme, že niektoré vírusy ako Zika alebo Ebola môžu zotrvať v semeníkoch dlhší čas - dlho po tom, čo sa z nich muž vylieči. Potrebujeme teda skúmať mužov počas dlhšieho obdobia, aby sme zistili, či je to aj prípad covidu," povedal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok