Červy vo vesmíre? Zaujímavý experiment má pomôcť astronautom

TA3
20.6.2021 15:00

Elon Musk vyslal do vesmíru stovky mikroskopických červov. Cieľom výskumného tímu je odhaliť príčiny svalových zmien počas kozmických letov a zistiť, ako im predchádzať. Vedci tvrdia, že červy, ktoré vybrali, zdieľajú s ľuďmi mnoho biologických znakov.

Červy vo vesmíre? Zaujímavý experiment má pomôcť astronautom
TASR/AP

Praktické a výhodné

Stovky mikroskopických červov boli na začiatku tohto mesiaca vyslané z Floridy na palube rakety SpaceX smerujúcu na Medzinárodnú vesmírnu stanicu, píše thesun.co.uk

Výskumný tím, ktorí stojí za projektom, sa zameriava na odhalenie príčin svalových zmien počas kozmických letov a zároveň na to, ako im predchádzať. Ochabovanie svalstva je totiž často spájané s astronautami na ISS a predstavuje problém pri budúcich výpravách. 

Skupina vedená vedcami z Exeter a Nottingham University tvrdí, že háďatká (Caenorhabditis elegans) zdieľajú s ľuďmi mnoho biologických znakov. "Na molekulárnej úrovni sú veľmi podobné tej ľudskej. Z hľadiska letu do vesmíru sú zároveň veľmi praktické a výhodné. Sú malé, rýchlo rastúce, lacné a ľahko sa udržiavajú," prezrádza doktor Tim Etheridge, odborný asistent na Univerzite v Exeteri.

Liečba svalovej dystrofie

Misia CRS-22, na ktorej spolupracuje spoločnosť SpaceX miliardára Elona Muska a Britská vesmírna agentúra, odštartovala z Kennedyho vesmírneho strediska na Cape Canaveral. Po príchode na stanicu sú červy z kmeňa hlístovcov umiestnené do inkubátora na šesť dní, kde sú podrobené ďalšiemu pozorovaniu.

Astronauti majú za úlohu sledovať, či sa u nich neprejavujú svalové zmeny alebo zmeny v schopnosti ukladať energiu. Červy sú umiestnené v kultivačných vakoch v 24 experimentálnych nádobách o veľkosti zápalkovej škatuľky.

Nové informácie, ktoré výskum vo vesmíre prinesie, by mohli byť užitočné pre chápanie toho, ako starnutie ovplyvňuje naše svaly. Na základe toho, by vedci v budúcnosti dokázali prispieť k efektívnejším liečebným postupom svalovej dystrofie u ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok