Meravý kritizuje sociálne opatrenia. Podľa Gyimesiho doteraz skutočná reforma pre rodiny neprišla

TA3
17.6.2021 21:08

Strana Za ľudí predstavila svoj návrh daňovo-odvodovej reformy. Ekonomický expert strany Za ľudí Tomáš Meravý tvrdí, že to nerobia kvôli preferenciám, ale kvôli krajine. Poslanec Gyimesi zastáva opatrenia na pomoc rodinám. Skutočná reforma pre ne podľa jeho slov doteraz neprišla.

screen_temadna_4.jpg
TA3

Predstavili návrh

Gyimesi tvrdí, že prepočty sa finalizujú a v dohľadnej dobe bude koaličným partnertom, ale aj verejnosti predstavený finálny návrh daňovo-odvodovej reformy z dielne rezortu financií. V čistom vyjadrení by podľa neho stála štát 1,3 miliardy eur.

Meravý tvrdí, že svojim návrhom reformy chceli vyvinúť tlak na to, “aby sa veci pohli vpred”. Slovensko má podľa neho najvyššiu sadzbu dane z príjmov pre firmy v celom regióne strednej a východnej Európy. 

Návrh, ktorý strana predstavila, vychádza podľa Meravého z ich programu. “Nerobíme to kvôli preferenciám, ale kvôli krajine,” dodáva s tým, že cielom je zároveň zlepšiť konkurencieschopnosť Slovenska a zvýšenie ekonomického rastu.

Gyimesi priznáva, že sú body, s ktorými ministerstvo financií v súvislosti s návrhom strany Za ľudí súhlasí. Gro celej reformy však podľa neho bude prorodinná politika. Skutočná reforma pre rodiny s deťmi podľa jeho slov doteraz neprišla. Dodáva, že by nebol rád, ak by došlo ku zvyšovaniu dane z pridanej hodnoty a predpokladá, že sa zvyšovať nebude. 

Meravý nesúhlasí s postupom vlády. "Ak chce vláda ukázať výsledky svojich reforiem, je dôležité, aby tie najťažšie reformy urobila hneď na začiatku. Myslím si, že tu bola urobená istá chyba, keď vláda začala hneď na začiatku so svojimi vlastnými sociálnymi balíčkami. Nevytvorila si fiškálny priestor na ďalšie opatrenia. Keby sme urobili tie ťažké opatrenia na začiatku, uvoľnili by sme si priestor a potom by sme mohli napríklad znižovať dane ľahšie.".

Gyimesi vládu obhajuje a dodáva, že musela od svojho nástupu bojovať s pandémiou.

Kritika sociálnych opatrení

Meravý zároveň kritizuje niektoré sociálne opatrenia. Tvrdí, že štát by mal v prvom rade šetriť na sebe. “Poznáte môj kritický názor na trináste dôchodky a všetky vlaky zadarmo, ktoré nie sú zadarmo, pretože ich dotujú daňoví poplatníci zo svojich daní,” dodáva s tým, že je zbytočné navrhovať ich zrušenie, pretože to aspoň jeden koaličný partner určite zablokuje. 

Gyimesi tvrdí, že v súvilosti so zisteniami vo Fonde na podporu kultúry národnostných menšín nebude podávať žiadne trestné oznámenia. “ Ja som do politiky neprišiel s krvavými očami, odmietam štýl politiky založený na trestných oznámeniach a kriminalizácii jeden druhého.”.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok