Mestu hrozí miliónový súdny spor pre zimný štadión

SITA, TA3
18.10.2012 15:47

Pavol Demitra nebude mať podľa riaditeľa školy v Dubnici svojich nástupcov. Pre údajne porušenie zmluvy poslanci vypovedali zmluvu súčasnému nájomcovi. Primátor ich postoju nerozumie a preto ich uznesenie zamietol. Ak členovia zastupiteľstva prelomia jeho veto, investor chce žiadať od mesta 3 milióny eur ako náhradu škody.

Dubnici nad Váhom hrozí miliónový súd s prenajímateľom zimného štadióna. Príčinou je to, že mestskí poslanci mu koncom septembra vypovedali zmluvu. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil primátor mesta Jozef Gašparík. „Spor sa dostal do takej absurdnosti, že šéf hokejového klubu z radu poslancov posiela hokejistov hrať do Trenčína. Ja si prajem, buďme zodpovední a zároveň vráťme hokej domov,“ uviedol Gašparík. Uznesenie primátor vetoval, v stredu 24. októbra na mimoriadnom zastupiteľstve sa poslanci veto pokúsia prelomiť.

Od začiatku minulého roka sa na základe zmluvy začala o zimný štadión v Dubnici nad Váhom starať spoločnosť Saluss spol. s r.o.. V zmluve sa zaviazala znášať náklady na prevádzku štadióna, čo podľa Gašparíka mestu šetrí státisíce eur ročne. Navyše do schátraného stánku investovala takmer pol milióna eur. Spolu s nákladmi za prevádzku štadióna a zmareným projektom na vybudovanie športovo-tréningového centra sa náklady spoločnosti vyšplhali na vyše milióna eur. Primátor uviedol, že na základe platných zákonov mestu pri nedodržaní zmluvy hrozí, že tieto náklady bude musieť spoločnosti preplatiť. Podľa zástupcu firmy Saluss Igora Valacha žiadať budú zrejme asi až tri milióny eur. Nárokovať si budú aj ujdený zisk. Štadión mesto získa, až keď zaplatí všetky faktúry. Na okamžité prebratie ľadového stánku však mesto nemá peniaze. „My stadeto pokojne odídeme. Nech sa páči, čo sa tu stane so zimným štadiónom je mne osobne jedno, ale vzniknú tu obrovské škody,“ hovorí Valach.

Podľa poslancov dubnického mestského zastupiteľstva primátor zavádza a klame občanov. „Poslanecký klub Smer-SD a ĽS-HZDS sa problematickým prenájmom zimného štadióna zaberá od októbra 2010. Za celé uvedené obdobie poslanci nášho klubu sa k riešeniu situácie stavali pragmaticky s cieľom podporiť zachovanie mládežníckeho ľadového hokeja v našom meste,“ uvádza sa v oficiálnom stanovisku poslancov. V poslednom čase sa situácia vyhrotila, keď žiaci mohli vstúpiť na ľad len za úradu, čo je podľa poslancov v rozpore so zmluvou. Niekedy podľa nich ich na ľad ani nevpustili. „Napriek tomu, že zmluva sa neplní vo viacerých bodoch, je neuveriteľná obhajoba nenaplnenia tejto zmluvy primátorom mesta,“ tvrdia poslanci.

Ferdinand Brunovský riaditeľ Základnej školy Pavla Demitru v Dubnici, ktorá má 300 žiakov, sa obáva, že zo školy odídu všetci malí hokejisti. Už teraz niektorí žiaci odišli do Púchova, Brumova či Trenčína. Aby mohli otvoriť športové triedy, spájajú ich s futbalistami. „Zo všetkých strán počúvame, aký je záujem o deti, aby mali kde športovať, aby mohli mať výborné podmienky na športovanie, ale súčasná poslanecká väčšina berie žiakov našej školy ako druhoradých,“ tvrdí Brunovský.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok