Existuje cvičenie, vďaka ktorému podrastieme? A o koľko?

17.6.2021 18:00

Musíme vás sklamať. Neexistujú žiadne cviky, vďaka ktorým budete zrazu o pár centimetrov vyšší, ale môžete zlepšiť držanie tela. Správnym držaním tela totiž docielite efekt, že budete pôsobiť vyššie a štíhlejšie.

Existuje cvičenie, vďaka ktorému podrastieme? A o koľko?
Pexels

Ľudské telo začína od narodenia zdĺhavým procesom rastu. Kosti sa predlžujú počas dospievania, až kým nedosiahneme svoju plnú výšku. Chlapci zvyčajne dosahujú svoj rastový vrchol okolo 13. roku života a dievčatá okolo 11 a pol. Po uplynutí tejto doby sa rast postupne zastavuje a človek dosiahne svoju maximálnu výšku.

Za predĺženie kostí sú zodpovedné rastové platničky. Tieto štruktúry sa nachádzajú na koncoch vašich kostí, kde ukladajú vrstvy chrupavky, ktoré vápenatejú a časom tvrdnú. Keď sa tento postupný proces skončí, prestaneme rásť. Platničky tvrdnú a kosti sa ďalej nerozširujú. Stále však môžu hrubnúť, vďaka čomu sú odolnejšie.

TIP: Ak máte ťažkosti so správnym držaním tela, vyskúšajte správne cviky na posilňovanie chrbta a hrudníka.

cvicenie Pexels

Rastový hormón 

Rastový hormón je jedným z hlavných prispievateľov do procesu rastu. Jeho nedostatok môže spôsobiť počas dospievania spomalený rast. Tento problém sa dá vyriešiť suplementáciou umelým rastovým hormónom. Dospelí, ktorí majú málo tohto hormónu, majú tendenciu mať slabšie kosti alebo menej pružné svaly. Dodatočné množstvo predpísané lekárom vie tieto problémy vyriešiť, ale nepomôže vám narásť.

Silové cvičenie je však malý zázrak a dokáže zvýšiť hladinu rastového hormónu. Neexistujú však žiadne tréningy, vďaka ktorým by ste boli vyšší. Zvýšenie rastového hormónu v krvi počas tréningu vám vie pomôcť opraviť kosti a svaly, posilniť imunitné funkcie a zlepšiť stavbu tela.

Rastový hormón možno zobudiť silovým cvičením.  

kosti Pixabay

Mýty o cvičení detí 

Stále koluje mýtus, že deti, ktoré cvičia v mladom veku, budú mať spomalený rast. To nie je pravda.  Cvičenie je bezpečné dokonca aj pre tehotné ženy, čiže aj pre mladých ľudí počas celého detstva a dospievania. Cvičenie nenarúša rast detí. V skutočnosti im pomáha rozvíjať zdravé kosti a svaly. Navyše pomáha tínedžerom normálne rásť a udržiavať si zdravú váhu. Keď sú deti obézne, nadmerná váha zaťažuje ich kosti, opotrebovávajú sa rastové platničky na koncoch kostí a potenciálne brzdia rast. 

Správne držanie tela

Státie alebo sedenie s predkloneným postojom spôsobuje, že vyzeráte akosi kratšie. Ak sa vaša hlava nakláňa dopredu a ramená klesajú, máte zlé držanie tela. Našťastie existujú spôsoby, ako to napraviť. 

TIP: Cvičenie znižuje deťom krvný tlak a chráni ich pred cukrovkou.

cvicenie Pixabay

Takto budete „vyšší“

Ak máte ťažkosti so správnym držaním tela, vyskúšajte niektoré cviky, vďaka ktorým sa vyšvihnete hore. Postupom času budete stáť, ale aj sedieť vzpriamenejšie.

Kobra

Táto populárna jogínska pozícia posilňuje vzpriamovač chrbtice. Tieto dlhé svaly vám takpovediac stekajú po chrbtici a pomáhajú udržiavať telo vzpriamené. Ich spevnenie môže zlepšiť práve držanie tela.

  • Ľahnite si na zem na brucho s vystretými nohami.
  • Ruky si dajte pod plecia.
  • Zdvihnite hlavu a hrudník z podlahy pomocou chrbtových svalov.
  • Na vrchu podržte 15 sekúnd.
  • Uvoľnite sa a vráťte sa na podlahu.
  • Dokončite 10 opakovaní a tri série.

cvicenie Pexels

Strečing hrudníka

Posilňovanie svalov na zlepšenie držania tela je dôležité, ale rovnako dôležité je aj ich natiahnutie. Ak máte ramená zosunuté dopredu, potom je pravdepodobne napnutý aj váš hrudný sval. Toto jednoduché cvičenie pretiahne napnuté svaly hrudníka. Potrebujete len roh miestnosti.

  • Nájdite roh a postavte sa čelom k stenám.
  • Jednou nohou vykročte do kúta.
  • Zdvihnite ruky s ohnutými lakťami tak, aby boli predlaktia vtlačené do steny.
  • Nakloňte sa do rohu a ruky držte na mieste. 
  • Stále tlačte dopredu, až kým nepocítite naťahovanie na hrudi.
  • Vydržte 10 až 30 sekúnd, potom sa uvoľnite a opakujte.
  • Paže môžete meniť vyššie alebo nižšie, aby ste zmenili natiahnutie.
  • Zaťaženie opakujte dva až trikrát. Opakujte raz denne.

Témy: Hrudník
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok