Bohunice zažili najväčšiu simuláciu jadrovej havárie

TA3, TASR
18.10.2012 14:37

Preveriť koordináciu všetkých zložiek krízových štábov, súčinnosť polície, hasičov, záchranárov, zdravotníkov i vojakov bolo cieľom cvičenia Havran.

Simulácia na spôsob Černobyľu

Dvojdňové cvičenie simulovaného výbuchu jadrového zariadenia v atómovej elektrárni Bohunice V2 je podľa slov štátneho tajomníka Ministerstva vnútra Jozefa Bučeka prvým cvičením tohto rozsahu v ére samostatnej SR.

Slovensko je vôbec prvou krajinou v Európskej únii, ktorá robí takéto rozsiahle cvičenie, uviedol. Prvé výsledky sú podľa štátneho tajomníka pozitívne. „Objavili sa aj niektoré chyby, až dôkladná analýza však ukáže, v čom spočívali. Celkovo však sme s priebehom cvičenia spokojní,“ konštatoval.

Rakúšania bol spokojní

Spokojní boli aj zahraniční pozorovatelia z piatich krajín, Ukrajiny, Maďarska, Českej republiky, Poľska a Rakúska. „Rakúsky pozorovateľ vyslovil spokojnosť s bezpečnosťou. Naše elektrárne patria z hľadiska bezpečnosti k najlepším v Európskej únii,“ konštatoval Buček. V stredu 17. októbra v skorých ranných hodinách prišlo následkom seizmickej udalosti k simulovanému výbuchu jadrového zariadenia v atómovej elektrárni Bohunice V2.

Predpoludním preto prerušili zasadnutie vlády a zasadol Ústredný krízový štáb, neskôr zasadol aj krízový štáb ministerstva vnútra a postupne sa preverovala koordinácia a posúvanie informácií o ďalšom postupe. Dnešný deň bol zameraný na ukážky praktickej činnosti. V rámci nej boli evakuovaní žiaci vybraných škôl i obyvatelia vybraných obcí, ktorí absolvovali kompletný proces evakuácie od naloženia osôb do autobusov, presun, cez vykonanie dozimetrickej kontroly, hygienickej očisty až po núdzové ubytovanie či stravovanie.

Zapojili sa tisícky ľudí

Do cvičenia pod gesciou Ministerstva vnútra SR, ktoré sa skončilo dnes v popoludňajších hodinách, boli zapojené vybrané ministerstvá, ústredné orgány štátnej správy a územnej samosprávy Trnavského, Nitrianskeho a Trenčianskeho kraja, dotknuté inštitúcie, záchranné zložky integrovaného záchranného systému a Slovenské elektrárne, a. s ako prevádzkovateľ jadrového zariadenia.

Na cvičení sa podľa Milana Molnára, riaditeľa atómovej elektrárne Bohunice V2, podieľalo zhruba 1100 zamestnancov elektrárne a dodávateľských firiem a ďalších približne 1500 ľudí z dotknutých inštitúcií. Celkové náklady 6000 eur sú vyčlenené z rozpočtu ministerstva vnútra. Cvičenie sa uskutočnilo na základe uznesenia vlády k správe o priebehu a výsledkoch piateho posudzovania Národnej správy SR v zmysle Dohovoru o jadrovej bezpečnosti.

Zábery z cvičenia Havran

00.jpg
00c.jpg
01.jpg
02.jpg
03.jpg
04.jpg
05.jpg
06.jpg
07.jpg
09.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok