IKEA sa za nedostatky ospravedlnila. Zaplatila aj pokuty inšpekcie

TA3 TASR
17.6.2021 13:08

IKEA Industry prijala pokuty od Slovenskej inšpekcie životného prostredia v celkovej výške 80.000 eur a už ich aj zaplatila. Firma prijala nápravné kroky a opatrenia okamžite, ako sa o problémoch dozvedela, uviedol generálny riaditeľ IKEA Industry Malacky Boards Vladimír Matúšek. O pokutách za viaceré environmentálne delikty informovala v utorok SIŽP.

Ikea 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

„V IKEA Industry berieme akékoľvek porušenia zákonov či zákonom daných limitov s veľkou vážnosťou. Preto sa v prvom rade ospravedlňujeme za akékoľvek porušenie predpisov,“ uviedol Matúšek. SIŽP pokutovala spoločnosť za porušenie technologického postupu a za prekročenie výrobných limitov pri produkcii drevotrieskových dosiek nastavených v integrovanom povolení. Podľa Matúšeka došlo k prekročeniu výrobných limitov počas skúšobnej prevádzky. Firma požiadala o zvýšenie týchto limitov, no povolenie dostali až 32 mesiacov po odoslaní žiadosti.

Ďalšiu pokutu dostala spoločnosť za nepovolenú výsadbu rýchlorastúcich drevín. Topole vysadené v mokradi v katastrálnom území Modra už firma odstránila a plochu rekultivovala. SIŽP pokutovala IKEA Industry aj za porušenie legislatívy pri vypúšťaní odpadových vôd.

„Aj v tomto prípade proces udeľovania povolenia, žiaľ, trval dlhšie, ako sme očakávali. Nedošlo však k žiadnym negatívnym dopadom na životné prostredie či ľudí a následne sme povolenie obdržali. Pokutu za vypustenie väčšieho objemu vody, ako bolo v pôvodnom povolení, sme okamžite uhradili a čistiareň komunálnych odpadových vôd prevádzkujeme v súlade s novým platným povolením,“ dodal Matúšek.

Témy: Malacky IKEA Modra
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok