Exprezident Klaus bude mať osemdesiatku, oslávi ju na Pražskom hrade

TA3 TASR
17.6.2021 12:31

Bývalý český prezident Václav Klaus oslávi svoje 80. narodeniny v piatok v priestoroch Pražského hradu. Informoval o tom webový spravodajský portál Novinky.cz.

Exprezident Klaus bude mať osemdesiatku, oslávi ju na Pražskom hrade
TASR

Prídu stovky hostí

"Oslava exprezidentových osemdesiatin sa bude konať v piatok o tretej hodine popoludní v Južných záhradách Pražského hradu, ktoré sme si na tieto účely prenajali od Správy Pražského hradu," potvrdil hovorca Inštitútu Václava Klausa Petr Macinka.

"Prezidentovi príde zablahoželať niekoľko stoviek pozvaných hostí. Súčasťou osláv bude aj hudobné spestrenie, o ktoré sa postará napríklad prezidentov spolužiak z Vysokej školy ekonomickej Ivan Mládek, Emil Viklický so svojou kapelou a Ondřej Hejma s kapelou Žlutý pes," dodal Macinka.

Zúčastnia sa aj niektorí politici

Klaus v rozhovore pre denník Právo povedal, že veľa politikov na svoju oslavu nepozval. "Bude tam prezident Miloš Zeman, kardinál Dominik Duka a niekoľko bývalých poslancov. Samozrejme aj moji kolegovia z vlád z 90. rokov," uviedol Klaus. Pozvánku podľa neho dostal aj bývalý predseda Občianskej demokratickej strany a expremiér ČR Petr Nečas. Mnoho predstaviteľov súčasnej ODS, z ktorej Klaus ako jej zakladateľ odišiel v roku 2008 a odvtedy ju silne kritizuje, na jeho oslavu narodenín zrejme nepríde.

Chystá sa tam však napríklad poslanec Jan Skopeček, ktorý pôsobí aj v IVK. "Pozvánku som dostal, takže pánovi prezidentovi – ako tradične – zablahoželať prídem," povedal Skopeček.

Podľa Noviniek sa dá očakávať i účasť exprezidentovho syna, nezávislého poslanca Václava Klausa mladšieho, ktorý nedávno odstúpil z funkcie predsedu a volebného lídra hnutia Trikolóra. Václav Klaus sa narodil 19. júna 1941 v Prahe. Bol v poradí druhým prezidentom Českej republiky; v rokoch 2003 – 2013 zastával dve funkčné obdobia najvyššieho predstaviteľa štátu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok