Putin a Biden sa dohodli na návrate veľvyslancov do USA a Ruska

TA3 TASR
16.6.2021 19:45

Americký prezident Joe Biden a šéf Kremľa Vladimir Putin sa na stredajšom summite v Ženeve dohodli, že veľvyslanci ich krajín sa vrátia na svoje pôsobiská a budú pokračovať v plnení svojich diplomatických povinností. Putin to uviedol na tlačovej konferencii po skončení vrcholnej schôdzky.

Veľvyslanec USA v Rusku John Sullivan a ruský veľvyslanec v USA Anatolij Antonov boli pred niekoľkými mesiacmi pre napäté vzťahy Washingtonu a Moskvy povolaní späť do svojich domovských krajín.

Termín návratu veľvyslancov zatiaľ podľa Putina nebol určený. Dodal však, že ide len o "technickú otázku".

Na otázku redaktora televízie CNN, či boli rozhovory s Bidenom poznačené nevraživosťou, Putin odpovedal, že to tak nebolo a označil ich za "celkom konštruktívne". Obe strany podľa neho preukázali "ochotu porozumieť jeden druhému".

Putin tiež informoval, že sa s Bidenom dohodli na začatí rokovaní o kybernetickej bezpečnosti. Biely dom ešte pred začiatkom rokovaní naznačil, že Biden na stretnutí s Putinom otvorí i otázku nedávnych kybernetických útokov voči americkým spoločnostiam.

Ruský prezident potvrdil, že s Bidenom diskutovali o jadrových zbraniach, a konštatoval, že Rusko a USA nesú osobitnú zodpovednosť za zabezpečenie globálnej strategickej stability.

Tlačovú konferenciu Putina pozorne sleduje Biden a jeho tím, píše CNN. Podľa nemenovaného amerického predstaviteľa chce americká strana vidieť, akým spôsobom Putin summit zhodnotí, preto sa rozhodla, že Biden predstúpi pred novinárov až po Putinovi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok