Navreté žily po cvičení majú dve príčiny, jedna z nich vás nepoteší

16.6.2021 09:00

Určite ste si všimli, že vám po cvičení vyskočili žily na nohách. Predpokladali ste, že je to dôsledok zvýšeného krvného obehu. Toto vysvetlenie je však pravdivé iba čiastočne.

Navreté žily po cvičení majú dve príčiny, jedna z nich vás nepoteší
Pexels

Ak trpíte kŕčovými žilami, môžete si všimnúť, že sú vaše žily po cvičení viac opuchnuté. Vo väčšine prípadov ide o reakciu, keď sa takpovediac vydujú svaly a žily vytlačia. Pokiaľ vás žily nebolia a sú jemné, je to bežná reakcia a netreba sa ničoho obávať.

Príčiny opuchu žíl

Opuchnuté žily po tréningu možno pripísať dvom častým problémom. Niektorí si opuch vysvetľujú zvýšeným prietokom krvi. Problém je ale spôsobený svalmi, ktoré sa vydúvajú, keď cvičíte. Svaly potom tlačia žily bližšie k povrchu kože, vďaka čomu vyzerajú nafúknuté a výrazné.


nohy cvicenie Pixabay

Kŕčové žily sú ďalším vinníkom. Vyskytujú sa väčšinou na nohách a sú to žily, ktoré nefungujú správne a nečerpajú krv efektívne. Z tohto dôvodu v nich zostáva krv, ktorá je viditeľná, najmä ak dlho stojíte. Medzi ďalšie príznaky patrí bolesť, pálenie alebo pulzovanie, svrbenie a zmena farby pokožky.

Zápal a bolesti

Žily, ktoré napučiavajú bezprostredne po cvičení a sú výsledkom tréningu, nie sú bolestivé. Aj keď vyzerajú nafúknuto, opuch je zvyčajne krátky a žily sa čoskoro vrátia do normálu. S kŕčovými žilami po cvičení nebudete môcť robiť nič, iba si ich od bolesti masírovať. Aj samotná pokožka bude opuchnutá, môžete vidieť hnedasté sfarbenie ako súčasť zápalovej reakcie.

TIP: Cvičenie lýtkových svalov pomáha pumpovať krv v žilách späť do srdca.

cvicenie nohy Pexels

Zlepšite si krvný obeh

Ak sú vaše opuchnuté žily jednoducho výsledkom namáhavého tréningu, nemusíte robiť nijaké zvláštne kroky. Keď sa vaše svaly po cvičení stiahnu, žily budú menej nápadné, ale môžu sa objaviť znova, keď budete cvičiť zase. Ak sú opuchnuté nohy výsledkom kŕčových žíl, posaďte sa a zdvihnite nohy, aby ste zlepšili krvný obeh a vytiahli krv z nafúknutých žíl. V niektorých prípadoch môže byť indikovaná liečba tzv. skleroterapia.

Nebehajte, kráčajte

Nepotrebujete žiadne špeciálne metódy prevencie pre žily, ktoré vám vyskočia po tréningu. Ide len o kozmetickú nepríjemnosť, je to bežný jav, nič nebezpečné. Ak však opuchnuté žily možno pripísať kŕčovým žilám, modré pruhy križujúce vaše nohy sú vždy nápadné a niekedy bolestivé. Zatiaľ čo beh môže zhoršiť opuch kŕčových žíl, chôdza je najlepším cvičením na zlepšenie obehu dolných končatín.

TIP: Medzi ďalšie odporúčané aktivity na kŕčové žily patrí jazda na bicykli, plávanie a používanie eliptických strojov na cvičenie.

beh Pixabay
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok