Francúzi zdolali Nemecko. Rozhodol vlastný gól Hummelsa

TA3 TASR
15.6.2021 23:09

Futbalisti Francúzska vstúpili do európskeho šampionátu 2020 víťazstvom. Úradujúci majstri sveta zdolali v utorkovom šlágri F-skupiny v Mníchove Nemecko 1:0, o ich triumfe rozhodol vlastný gól Matsa Hummelsa v 20. minúte.

Francúzi zdolali Nemecko. Rozhodol vlastný gól Hummelsa
TASR/AP

 Francúzsko - Nemecko 1:0 (1:0)

Francúzi si v prestížnom súboji v Allianz Aréne pripísali piate víťazstvo za sebou. Proti Nemecku si čisté konto udržal brankár Hugo Lloris, jeho spoluhráčom ešte dvakrát gólovú radosť prekazili ofsajdové verdikty.

Nemecko nastúpi v ďalšom stretnutí v sobotu 19. júna o 18.00 h opäť v Mníchove proti obhajcom titulu z Portugalska. Francúzsko čaká o tri hodiny skôr v Budapešti súboj s domácim Maďarskom.

Gól: 20. Hummels (vlastný)

Rozhodovali: Del Cerro Grande - Yuste, Fernandez (všetci Šp.), ŽK: Kimmich
Francúzsko: Lloris - Pavard, Varane, Kimpembe, Hernandez - Rabiot (90.+4 Dembele), Kante, Pogba - Griezmann, Benzema (89. Tolisso), Mbappé
Nemecko: Neuer - Ginter (88. Can), Hummels, Rüdiger - Kimmich, Gündogan, Kroos, Gosens (88. Volland) - Havertz (74. Sané), Gnabry (74. Werner), Müller

Atraktívny súboj

 V atraktívnom súboji šampiónov dvoch uplynulých majstrovstiev sveta ponúkol prvé zakončenie na začiatku 4. minúty Hummels, jeho hlavička po štandardke z pravej strany nemala potrebnú presnosť a razanciu. Šláger postupne naberal obrátky, po štvrťhodine hry prišla súvislá svižná pasáž od "Les Bleus". 

Ginter najprv v poslednej chvíli odvrátil prízemnú prihrávku Pavarda z pravej strany do šestnástky na nabiehajúce hroty a z následného rohu hlavičkoval Pogba z piatich metrov nad bránku súpera. Mbappé sa prvýkrát predviedol v 17. minúte, jeho krížnu strelu musel Neuer vytesniť na roh. 

O tri minúty neskôr sa už Francúzi dočkali, Pogba šikovne vysunul na ľavú stranu Hernandeza a jeho prudkú prihrávku pred bránku si do vlastnej siete zrazil Hummels - 1:0. Na konci 22. minúty mohol vyrovnať Müller hlavou po centri Gosensa, o tri minúty Kroos z priameho kopu zo sľubnej vzdialenosti neprestrelil francúzsky múr. Francúzi poľavili v aktivite a Kroos mal ďalšiu možnosť po faule na spoluhráča, ani z ďalšej štandardnej situácie však netrafil do priestoru bránky. 

Najväčšia príležitosť pred koncom polčasu

Najväčšiu príležitosť Nemcov v prvom polčase "spálil" v 38. minúte Gündogan, keď halfvolejom zvnútra šestnástky po spätnej prihrávke Gnabryho vystrelil vedľa. Jeho tím mal v prvom polčase loptu častejšie na kopačkách, napriek aktivite ani raz nedonútil francúzskeho brankára Llorisa zasiahnuť.

Francúzi mohli krátko po prestávke zvýšiť svoj náskok - Mbappého sólo ešte želaný efekt neprinieslo a defenzíva súpera ho do koncovky nepustila, v 52. minúte však skvele vysunul na ľavú stranu bežiaceho Rabiota a ten z úniku trafil bližšiu žrď nemeckej bránky. O dve minúty neskôr si na druhej strane nabehol na center Gosensa z ľavej strany Gnabry, jeho pokus z "prvej" skončil nad bránkou Lorisa. 

Ustrážili si víťazstvo

Nemci v snahe vyrovnať začali čoraz viac napádať už na polovici súpera, pokus Müllera zblokoval Varane a Gosens pri pokuse zakončiť v 58. minúte vo výskoku nešetrne "zostrelil" Pavarda. Francúzsky obranca sa po dlhšom ošetrovaní vrátil naspäť do hry. So spoluhráčmi sa v 66. minúte už tešil z druhého gólu po zakončení Mbappého s pomocou žrde, ale ich radosť ukončil ofsajdový verdikt rozhodcov. Na ťahu boli opäť Nemci, ich kouč Löw oživil ofenzívu pred záverečnou fázou duelu nasadením Saného a Wernera.

 Obranná "pavučina" Francúzov však fungovala a do brejku z nej v 78. minúte vyšprintoval Mbappé, ešte pred zakončením ho v hraničnom zákroku obral o loptu Hummels. Tlak Nemcov v záverečnej desaťminútovke bol iba platonický, Francúzi hrozili z protiútokov a VAR im po jednom z nich v 85. neuznal pre ofsajd zásah Benzemu, cenné tesné víťazstvo si však ustrážili aj v osem minút trvajúcom nadstavení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok