Žilinka považuje rozhodnutie Najvyššieho súdu za významný moment pre spravodlivosť

TA3 TASR
15.6.2021 18:28

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka považuje utorkové rozhodnutie senátu Najvyššieho súdu (NS) SR v prípade zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej za významný moment pre spravodlivosť a právny štát.

Pre TASR zareagoval Žilinka prostredníctvom hovorcu Generálnej prokuratúry SR Dalibora Skladana na rozhodnutie Najvyššieho súdu, ktorý zrušil rozsudok Špecializovaného trestného súdu zo septembra 2020. Verdiktom boli v kauze Kuciak spod obžaloby oslobodení Marian Kočner a Alena Zsuzsová.

"Berieme na vedomie utorkové rozhodnutie NS SR, počkáme si na jeho písomné odôvodnenie a senát učiní Trestným poriadkom predpísané kroky," uviedol pre predseda ŠTS Ján Hrubala. 

Osobne nepozná zatiaľ zdôvodnenie. Utorkové verejné zasadnutie celé nesledoval a podľa vlastných slov si raz za čas zapol on-line prenos. "Pre nás toto nie sú relevantné informácie. Dôležité je to, čo bude napísané v odôvodnení," zdôraznil Hrubala.  

Vinný v prípade vraždy Molnára

Najvyšší súd v utorok vec vrátil späť na Špecializovaný trestný súd. Zároveň uznal obžalovaného Tomáša Szabóa za vinného v prípade vraždy podnikateľa Petra Molnára. 

Odvolací súd v utorok rozhodoval o odvolaniach v kauze vraždy novinára Kuciaka a jeho snúbenice  Kušnírovej. Senát 2T v zložení Peter Paluda, Dana Wänkeová a Ivetta Macejková sa zaoberal odvolaniami prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry, Szabóa či poškodených, respektíve ich splnomocnencov voči rozsudku ŠTS zo septembra 2020. 

ŠTS vtedy oslobodil spod obžaloby Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú Szabóa uznal za vinného, a to aj v prípade vraždy podnikateľa Petra Molnára, a odsúdil ho na 25-ročný trest odňatia slobody.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok