Veľa pozitív zo stretnutia Bidena s Putinom neočakávam, tvrdí politológ Shapiro

TA3 TASR
15.6.2021 15:31

Stretnutie amerického prezidenta Joea Bidena a ruského prezidenta Vladimira Putina môže priniesť pozitívne výsledky len v obmedzenej miere. Uviedol to profesor z Kolumbijskej univerzity Robert Y. Shapiro v súvislosti so stretnutím, ktoré sa uskutoční 16. júna v Ženeve.

Biden a Putin 1140 px (TASR/AP)
TASR/AP

Podľa odborníka môže schôdzka priniesť isté pozitívne výsledky. No iba v tom prípade, ak sa Bidenovi podarí zmierniť nepriateľské vzťahy s Ruskom a zlepšiť spoluprácu v oblastiach spoločných záujmov. "Ide najmä o jadrové zbrane," povedal analytik.

Americký prezident sa počas svojej návštevy v Európe už zúčastnil na summitoch G7 a NATO a absolvoval stretnutia s viacerými predstaviteľmi európskych krajín i zástupcami EÚ. "Biden túto cestu uskutočňuje s cieľom obnoviť reputáciu a vedúcu pozíciu USA vo svete," povedal Shapiro. Zároveň dodal, že americký prezident má záujem "odčiniť škodu, ktorú v Európe spôsobila administratíva (predchádzajúceho prezidenta Donalda) Trumpa."

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že sa s USA už nevedú rozhovory o možnej spoločnej tlačovej konferencii Putina a Bidena po stretnutí v Ženeve. "V tejto veci je jasný záver: americká strana si neželá spoločne usporiadať tlačovú konferenciu," uviedol hovorca ruského prezidenta. "A počuli sme vyhlásenia pána Bidena, že dá prednosť samostatnému vystúpeniu pred médiami," spresnil Peskov. "Z toho dôvodu, ako sme sa už vyjadrili, sa s médiami stretne prezident Putin. Bude to otvorený, podrobný a úprimný rozhovor s novinármi," doplnil hovorca Kremľa.

Najväčším rivalom je Čína

Za hlavné oblasti Shapiro označil pandémiu, hospodárstvo a ekonomické vzťahy a multilaterálnu podporu. Odborník takisto pripomenul, že najväčším rivalom USA je v súčasnosti Čína, predovšetkým v oblasti hospodárstva a vplyvu v ďalších krajinách.

Na rivalitu s Čínou v pondelok upozornil i generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Posilňovanie čínskej armády, jej rastúci vplyv a nátlakové správanie podľa jeho slov predstavuje výzvy pre bezpečnosť Aliancie. "Musíme im čeliť spoločne ako Aliancia," zdôraznil.

Bidena ešte čakajú ďalšie stretnutia

Pred stretnutím prezidentov sa Biden zúčastní ešte summitu EÚ-USA, ktorý sa uskutoční v utorok v Bruseli. Európsku úniu bude zastupovať predseda Európskej rady Charles Michel a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Očakáva sa, že lídri sa budú zaoberať širokou škálou otázok spoločného záujmu vrátane pandémie Covid-19, klimatických zmien, obchodu a investícií, technológií, zahraničných vecí a spoločných hodnôt. Na záver summitu by mali vedúci predstavitelia prijať spoločné vyhlásenie.

V utorok sa prezident USA stretne aj so šéfom belgickej federálnej vlády Alexandrom De Croo a prijme ho kráľ Filip.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok