Smrť človeka po napadnutí medveďom spustila búrku. Budajov rezort prekryť tragédiu, hovoria poľovníci

TA3 TASR
15.6.2021 15:13

Slovenská poľovnícka komora rázne odmieta vyjadrenia Ministerstva životného prostredia SR na adresu poľovníkov v súvislosti s nešťastím v Liptovskej Lúžnej. Útok šéfa envirorezortu Jána Budaja na poľovníkov považujú za snahu o prekrytie tragédie a tvrdia, že jeho vyjadrenia len potvrdzujú, že ministerstvo nie je schopné riešiť problém s vysokými stavmi medveďa na Slovensku.

medveď 1140 px (SITA/Jozef Jarošík)
SITA/Jozef Jarošík

„Poľovníci nespustili žiadnu kampaň, lebo celkom prirodzene čakajú na výsledky pitvy a konečné potvrdenie príčin smrti postihnutého,“ uviedli poľovníci v reakcii. Pripomenuli tiež, že minister viackrát poškodil meno poľovníkov vyjadreniami, ktoré nemal podložené dôkazmi.

MŽP podľa komory vôbec neprezentuje fakt, že lov medveďa nepožadujú poľovníci, ale ľudia z vidieka či obyvatelia obcí, „ktorí si chcú užívať svoje lesné pozemky, ale majú strach, pretože medveďov tam majú viac ako ktorejkoľvek inej zveri,“ vysvetlila komora s tým, že samosprávam nie je umožnené chrániť život a zdravie svojich občanov.

„Stalo sa zrejme presne to, na čo poľovníci už dlhodobo upozorňujú aj vzhľadom na skúsenosti z Rumunska. Slovensko má dlhodobo najväčšiu hustotu medveďov na svete a varujeme spoločnosť, že k takýmto stretom bude dochádzať častejšie,“ uviedli poľovníci. Upozorňujú, že problém nevyrieši Zásahový tím pre medveďa hnedého. Dôležitá je podľa nich práve komunikácia MŽP s miestnymi ľuďmi, samosprávami či odbornými organizáciami. 

V doline Banskô v Liptovskej Lúžnej našla polícia v pondelok telo 57-ročného muža, ktorý zahynul po útoku medveďa. Envirorezort v tejto súvislosti odmieta, aby bolo nešťastie zneužité na kampaň poľovníkov proti ochrane prírodného bohatstva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok