Mestá upozorňujú na Plán obnovy: Je to úver, ktorý budeme musieť splácať

TA3 TASR
15.6.2021 13:54

Slovensko čaká po dokončení Plánu obnovy a odolnosti, ktorý aktuálne posudzuje Európska komisia, ešte náročnejšia časť. Tou je dobre sa pripraviť na jeho implementáciu v praxi.

Plán obnovy
TASR/Dano Veselský

Príprava strategických dokumentov a legislatívy zaostáva, čím sa dostávame pod časový tlak a môže sa ľahko stať, že tento balík peňazí nebude použitý tak, aby občania pocítili jeho spravodlivé a efektívne využite. Upozornila na to v utorok Únia miest Slovenska s tým, že plán obnovy nie je dar z Európskej únie, je to úver, ktorý budeme musieť splácať.

Efektívne a zmysluplné využitie peňazí z plánu obnovy bude ovplyvňovať zákon o mechanizme na podporu obnovy a odolnosti a nastavenie efektívnej implementačnej štruktúry, o ktorom bude na najbližšom zasadnutí rokovať vláda. „Všetko musí byť nastavené tak, aby sme jedným úkonom vyriešili čo najviac aktuálnych a existenčných problémov naraz. Komplikované nastavenie mechanizmov, koordinácia aktivít a komunikácia medzi rezortmi a relevantnými partnermi však stále zlyháva,“ zdôraznila výkonná viceprezidentka ÚMS Jana Červenáková.

Únii miest Slovenska sa nepáči slabé zapojenie odbornej verejnosti do prípravy a implementácie plánu obnovy. Snahou mimovládnych organizácií bolo podľa únie dosiahnuť aj to, aby bola účasť samospráv, neziskového sektora, ale aj iných dôležitých hráčov zakomponovaná do procesu príprav a implementácie. „Zatiaľ sa však zdá, že kvalitnej participácii zostávajú dvere zatvorené,“ tvrdia mestá.

Príprava plánu obnovy slovenskou vládou prebiehala podľa únie neštandardne a bez riadnej komunikácie so samosprávami. Únia miest Slovenska zaslala pripomienky k viacerým oblastiam. Za jednu z rozhodujúcich považuje inštitucionálnu zmenu, akou je reforma územnej samosprávy a miestnej verejnej správy či reforma financovania. Problémom je podľa únie tiež chýbajúca regionálna energetická politika, ktorá by prispela k zníženiu emisií a pomohla k dosiahnutiu cieľa uhlíkovej neutrality.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok