Heger bráni Mikulca, Smer sa vraj bojí. V jednom však s Ficom súhlasí

TA3 TASR
15.6.2021 13:02

Predstaviteľom Smeru-SD a Hlasu-SD ide o to, aby zmarili vyšetrovanie káuz svojich nominantov, aby nevypovedali aj na nich. Vyhlásil to premiér Eduard Heger v pléne národnej rady počas mimoriadnej schôdze na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca. Predseda vlády namieta kritiku Smeru-SD o kriminalizácii opozície. Hovorí, že práve opozícia kriminalizuje Mikulca aj ďalších členov vlády.

Heger bráni Mikulca, Smer sa vraj bojí. V jednom však s Ficom súhlasí
TASR/Jakub Kotian

Premiér poznamenal, že mimoriadna schôdza veľa hovorí o predkladateľovi návrhu na Mikulcovo odvolanie a šéfovi Smeru-SD Robertovi Ficovi. Hovorí, že je vyvrcholením odhalenia Fica aj Petra Pellegriniho. "Chcú zmariť vyšetrovanie káuz svojich nominantov, ich priateľov, lebo sa boja, že budú vypovedať aj na nich. Je to zjavné a všetci to jasne vidíme," uviedol Heger. Aktuálna situácia a obvinenia nominantov bývalých vlád v rôznych kauzách podľa neho odzrkadľujú systém bývalých vlád. Tie podľa Hegera zametali kauzy pod koberec.

Heger však súhlasí s Ficom, že trestné právo by sa nemalo používať v politickom boji. "A to si nemôže nikto dovoliť ani dnes, súhlasím," uviedol premiér. Namieta pritom Ficove slová, že za 12 rokov vlád Smeru-SD sa toto nikdy nedialo a tvrdí, že v tom čase boli politici beztrestní. Skonštatoval, že vo voľbách v roku 2020 dali voliči silný mandát novej vláde, aby mohla rozviazať ruky polícii a orgánom činným v trestnom konaní. "To sme spravili a, prirodzene, orgány začali konať," poznamenal. Verí preto v riadne vyšetrenie podozrení o manipulovaní vyšetrovania káuz a výpovedí svedkov.

Erik Tomáš pripomenul Hegerovi aktuálne prieskumy a výrazný prepad preferencií súčasnej koalície. "Zamyslite sa nad tým, prečo to tak asi je," poznamenal. Dodal, že každý si zaslúži trest, ak spáchal niečo zlé, ale má pritom právo na spravodlivý proces. Nemožno podľa neho hovoriť o spravodlivom vyšetrovaní, keď Slovenská informačná služba práve toto spochybňuje. Nezaradený poslanec Matúš Šutaj Eštok namieta, že v právnom štáte o vine a treste rozhoduje súd a nie "daňový podvodník Matovič" ani "vicepremiérka vlády s jej pexesom". "Ako vláda ste zlyhali vo všetkom, na čo ste siahli," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok