V lese našli pohryzeného mŕtveho muža. V jeho blízkosti boli stopy po medveďovi

TA3 TASR
14.6.2021 15:29

V doline Banskô našli v pondelok usmrteného muža. Informovali o tom Lesy Slovenskej republiky s tým, že ich zamestnancov polícia prizvala na obhliadku usmrteného, ktorý mal na viacerých miestach na tele poranenia pohryzením. V mieste našli stopy po medveďovi.

Podľa informácií, ktoré zverejnili, sa v mieste nálezu - v poľovnom revíre Prašivá, našli čerstvé stopy medveďa. Usmrtený muž mal poranenia na hlave, krku a boku. "Prizvaný súdny lekár konštatoval, že k smrti nedošlo prirodzeným spôsobom," uviedli. Či je za mužovou smrťou skutočne zviera ukáže až pitva. "Po výsledku pitvy predpokladáme, že dnešný deň sa zapíše ako prvý známy stret medveďa s človekom, ktorý sa skončil smrťou človeka," uvádzajú Lesy SR. 

Ako pripomenuli, už dlhodobo upozorňujú na zvyšujúce sa riziko stretu človeka s medveďom. "Žiadosti o regulačný odlov medveďov sú dlhodobo zamietané ako neopodstatnené, čo má vplyv na neúnosný nárast medvedej populácie, čo dokazujú aj fakty výskytu medveďov v oblastiach, ktoré pre tieto šelmy nie sú prirodzené (výskyt v oblasti Senice, Galanty a podobne)," informoval komunikačný odbor.

Po 57-ročnom mužovi pátrali

Podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline Gabriely Kremeňovej prijali policajti oznámenie o nezvestnosti 57-ročného muža z okresu Ružomberok v pondelok v ranných hodinách. "Počas pátracej akcie sme nezvestnú osobu vypátrali v katastri obce Liptovská Lúžna v okrese Ružomberok bez známok života. Privolaný obhliadajúci lekár konštatoval smrť a s cieľom zistenia presnej príčiny smrti muža bude vykonaná pitva. Ďalšie okolnosti prípadu sú predmetom vyšetrovania vo veci prečinu usmrtenia," dodala krajská policajná hovorkyňa.

"Od 1. januára 2020 pracuje Zásahový tím pre medveďa hnedého v kompletne novom zložení a situáciu v súvislosti spolužitia človek-medveď na spoločnom území podrobne monitoruje. Od spomínaného dátumu zásahový tím neeviduje problémy spôsobené medveďom v obci Liptovská Lúžna a jej okolí," uviedol Michal Haring zo Zásahového tímu pre medveďa hnedého.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok