Erdogan chce s Bidenom hovoriť na summite NATO o Afganistane

TA3 TASR
13.6.2021 22:10

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v nedeľu povedal, že Turecko sa po stiahnutí amerických vojakov z Afganistanu stane "jediným spoľahlivým" štátom, ktorý bude vedieť zabezpečiť v krajine stabilitu. Týmito slovami dal najavo, že USA sa môžu pri riešení situácie v Afganistane na Turecko spoľahnúť

Turecko sa chce angažovať v Afganistane
TASR/AP

Erdogan tiež informoval o tom, že plánuje tému udržiavania mieru v Afganistane prebrať s americkým prezidentom Joeom Bidenom počas ich prvého osobného stretnutia na okraji summitu NATO v Bruseli, ktorý sa koná 14. júna. 

Spojené štáty "sa pripravujú na odchod z Afganistanu a od okamihu, ako (americkí vojaci) odídu, je Turecko očividne jedinou spoľahlivou krajinou, ktorá zaistí (mierový) proces v Afganistane," povedal Erdogan reportérom na letisku v Istanbule pred odletom do Bruselu.

USA tento týždeň informovali, že odsun amerických vojakov z Afganistanu "pokračuje veľmi hladko" a je už "zhruba v polovici". Sťahovanie vojakov USA a NATO z Afganistanu odštartovalo 1. mája a má byť dokončené 11. septembra, v deň 20. výročia teroristických útokov v Spojených štátoch z roku 2001.

Turecko však podľa AFP stiahnutie svojich vojakov z Afganistanu neplánuje. Tureckí vojaci majú v Afganistane chrániť letisko v hlavnom meste Kábul, ktoré využívajú diplomati zo západných krajín a humanitárni pracovníci. Erdogan tiež uviedol, že tureckí predstavitelia o plánoch Ankary už informovali svojich amerických kolegov, ktorí s nimi boli spokojní. Bližšie informácie však neposkytol.

Militantné afganské hnutie Taliban v sobotu informovalo, že zahraničné sily by nemali mať po odchode vojakov USA a NATO z Afganistanu "žiadnu nádej" na udržanie svojej vojenskej prítomnosti v krajine. Zároveň varovali, že bezpečnosť veľvyslanectiev a letísk bude zodpovednosťou Afgancov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok