Nové auto za očkovanie? V Moskve chcú lotériou urýchliť vakcinačnú kampaň

TA3 TASR
13.6.2021 21:54

Starosta Moskvy Sergej Sobjanin v nedeľu oznámil, že obyvatelia ruského hlavného mesta, ktorí sa dajú zaočkovať prvou dávkou vakcíny proti novému koronavírusu, budú súťažiť o auto. Moskva k takejto lotérii pristúpila v snahe urýchliť očkovaciu kampaň, ktorá už stagnuje, a to aj napriek naopak narastajúcemu počtu infikovaných.

Nové auto za očkovanie? V Moskve chcú lotériou urýchliť vakcinačnú kampaň
TASR/AP

"Občania, ktorí od 14. júna do 11. júla 2021 dostanú prvú dávku vakcíny proti COVID-19, sa stanú účastníkmi automobilovej lotérie," oznámil Sobjanin na svojej webstránke. Každý týždeň bude vylosovaných päť výhercov automobilov v hodnote približne milióna rubľov (11.500 eur). Sobjanin dodal, že to čo ľudia zaočkovaním hlavne získajú, a síce "vlastné zdravie a pokoj v duši", však nemožno porovnávať s nijakým autom.

Samotného Sobjanina zaočkovali ruskou vakcínou Sputnik V. Starosta Moskvy v sobotu oznámil, že od 15. do 19. júna - vzhľadom na zhoršujúcu sa pandemickú situáciu - zaviedol týždeň pracovného pokoja. Vzťahovať sa bude na všetkých zamestnancov okrem pracovníkov kritickej infraštruktúry. 

Zahraničnými vakcínami sa v Rusku neočkuje

Sobjanin zároveň vyzval zamestnávateľov, aby aj potom prácu z domu nariadili najmenej 30 percentám svojich zamestnancov, ktorí ešte nie sú zaočkovaní proti koronavírusu. Starosta zároveň informoval o zatvorení samoobslužných jedální a detských ihrísk. Reštaurácie, bary a nočné kluby budú musieť byť zatvorené od 23.00 h do 6.00 h. Sobjanin tiež avizoval znovuotvorenie tzv. poľných nemocníc pre covidových pacientov.

Prinajmenšom prvou dávkou vakcíny bolo dosiaľ v Rusku zaočkovaných približne 18 miliónov ľudí, a teda asi 12 percent tamojšej populácie. Prieskumy verejnej mienky naznačujú, že väčšina Rusov sa proti ochoreniu COVID-19 zaočkovať dať nechce.

V Rusku sú v súčasnosti zaregistrované celkovo štyri vakcíny domácej výroby, a to Sputnik V a Sputnik Light vyvinuté v Gamalejovom vedeckovýskumnom inštitúte epidemiológie a mikrobiológie v Moskve, EpiVacCorona vyvinutá Štátnym vedeckým centrom virológie a biotechnológie Vektor a CoviVac vyvinutý Federálnym vedeckým centrom pre výskum a vývoj imunobiologických prípravkov M. P. Čumakova. Zahraničnými vakcínami sa v tejto krajine neočkuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok