Studené nápoje zhoršujú trávenie a prečo by sme nemali jesť a piť súčasne?

13.6.2021 14:00

Tradičná čínska a ajurvédska medicína vždy zohľadňovala teplú a studenú zložku jedál a nápojov v našej strave. Ráno odporúča piť vždy teplejšie nápoje, vhodné na stimuláciu trávenia. Zvážte však všetky okolnosti, pokiaľ máte problémy s trávením.

Studené nápoje zhoršujú trávenie a prečo by sme nemali jesť a piť súčasne?
Pexels

Jesť a piť naraz?

Popíjať nápoj počas konzumácie jedla nie je potrebné, netreba takpovediac stravu splachovať. To sú mýty. Práve naopak, mohlo by to narušiť trávenie. Či už je nápoj teplý alebo studený, je lepšie si ho odložiť po úplnom skonzumovaní potravy. Nápoj narúša trávenie, doslova vymýva jedlo v žalúdku, ktoré nebolo správne premiešané so slinami v ústach.

TIP: Ak čokoľvek pijete na podráždený žalúdok, je lepšie piť nápoje, ktoré majú aspoň izbovú teplotu.


travenie Pexels

Studené nápoje a pomalé trávenie

Studené jedlá a nápoje spomaľujú rýchlosť trávenia. Jedlo musí byť v tele „zohriate“ na správnu teplotu, aby mohlo dôjsť k zdravému tráveniu. Studené nápoje sa zo žalúdka stratia rýchlejšie. Tie, ktoré majú telovú teplotu, v ňom zostávajú dlhšie a môžu sa lepšie pripraviť na prechod do čreva. Preto sa napr. maratónci snažia pred pretekmi hyperhydratovať a piť studenú vodu, aby u nich nedochádzalo k dehydratácii. 


TIP: Aj studené mlieko by ste mali pred pitím zohriať, aj ono sa ťažšie trávi.

napoje Pexels

Bublinkové vody

Sýtené nápoje môžu spôsobiť plynatosť a nadúvanie. To všetci vieme. Veľmi studené nápoje, najmä tie, ktoré obsahujú veľa cukru, môžu pri konzumácii na prázdny žalúdok spôsobiť až nevoľnosť. A čo naša zázračná kola? Aj keď je známe, že pomáha pri príznakoch nevoľnosti, kvôli vysokému obsahu cukru a ďalším pridaným prísadám sa neodporúča piť pravidelne. 

Témy: dieťa nápoj
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok