Prečo máme iný tep vo vode ako na suchu? Ako to využiť?

12.6.2021 14:00

Plávanie je skvelý spôsob, ako si zlepšiť celkové zdravie a kardiovaskulárnu činnosť. Srdcový rytmus si môžete vo vode merať manuálne alebo pomocou monitora, aby ste sa uistili, že je váš tréning správny, či už ide o rozcvičku, miernu intenzitu, intenzívnu záťaž alebo ich kombináciu.

Prečo máme iný tep vo vode ako na suchu? Ako to využiť?
Pexels

Srdcový rytmus vo vode

Ak sa chcete do plávania oprieť poriadne, vyskúšajte zo začiatku 150 až 300 minút týždenne so strednou intenzitou alebo 75 minút až 150 minút týždenne s vyššou intenzitou. Plávanie je vynikajúcou kardio aktivitou, ktorá sa líši v mnohých dôležitých ohľadoch od behu, bicyklovania a iných cvičení na zemi. Horizontálna poloha vášho tela a ponorenie sa do vody znamenajú, že sa vám krv nebude hromadiť v nohách, čo spôsobí jej efektívnejší návrat do srdca a ovplyvňuje aj tep. Plávanie tiež zmierňuje bolesti kĺbov a zvyšuje flexibilitu.

tep pulz Pexels

Ak si chcete skontrolovať svoju srdcovú frekvenciu vo vode, budete musieť nosiť vodotesný monitor srdcového tepu. Niečo podobné dnes už nájdete v smart hodinkách. Ak si chcete skontrolovať svoju srdcovú frekvenciu manuálne, asi to už poznáte. Zľahka stlačte bočnú časť krku tesne pod čeľustnou kosťou a sledujte hodinky. Počítajte počet úderov počas nasledujúcich 15 sekúnd. Vynásobte výsledné číslo štyrmi, aby ste dostali tep za minútu.

Aeróbny tréning a záťaž

Najzdravšia úroveň aktivity využíva 50 až 75 percent vašej maximálnej srdcovej frekvencie. Pod 50 percent nejde o nijako extra namáhavé cvičenie, ktoré by malo vplyv na kardiovaskulárny systém, zatiaľ čo prekročenie hranice 75 percent zase spôsobí nadmerné zaťaženie tela. Maximálnu srdcovú frekvenciu zistíte jednoduchou matematikou, že odčítate svoj vek od 220 rokov.

plavanie Pexels

Plávanie má množstvo pozitívnych benefitov na naše zdravie. Plavci aj bežci mali vždy najlepší krvný tlak a hladinu cholesterolu v porovnaní s necvičiacimi. A menšie riziko predčasnej smrti. Je dôležité mať na pamäti, že hoci je plávanie vynikajúcim aeróbnym cvičením, ktoré môže ponúkať aj výhody silového tréningu, nejde o záťažové cvičenie, ako je chôdza alebo beh pod ťarchou gravitácie. Cviky so záťažou pomáhajú zdraviu kostí. Aj preto sa odporúča vykonávať aspoň 30 minút záťažových cvičení každý druhý deň. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok