Hlavné mesto spustí parkovaciu politiku v prvých zónach už na jeseň

TA3 TASR
12.6.2021 09:26

Mesto Bratislava plánuje spustiť parkovaciu politiku v prvých zónach od 1. októbra. Bude to v Petržalke, v Novom Meste v časti Tehelné pole či v Krasňanoch v Rači. Postupne sa budú pridávať ďalšie zóny.

autá parkovanie ulica (1140pxl) TASR/Jaroslav Novák
TASR/Jaroslav Novák

Potvrdila to hovorkyňa hlavného mesta Katarína Rajčanová. Zoznam zón nie je uzavretý, bratislavské mestské časti môžu navrhovať aj ďalšie lokality, s ktorými sa zapoja do celomestskej parkovacej politiky. Spúšťané budú podľa mesta až po dostatočnej príprave. "To môže byť aj v ďalších mesiacoch, prípadne v horizonte roka-dvoch od štartu (1. októbra)," poznamenala Rajčanová. Magistrát deklaruje, že predlžovanie lehoty súťaže pre obstaranie IT služby Parksys neohrozí spustenie parkovacej politiky na jeseň. Mesto má pripravené alternatívne riešenie a tvrdí, že bude funkčné.

Na júnové rokovanie mestských poslancov zároveň predkladá novelu VZN o dočasnom parkovaní z roku 2019, ktorým mestskí poslanci odsúhlasili zavedenie parkovacej politiky. V prílohe novely sú určené aj zóny dočasného parkovania v mestských častiach Devínska Nová Ves, Dúbravka, Karlova Ves, Lamač, Nové Mesto, Petržalka, Rača, Ružinov či Vrakuňa. 

"Zoznam zón v uvedenom VZN je navrhnutý mestskými časťami, pričom ešte Nové Mesto a Staré Mesto uvažujú zaslať svoje návrhy v priebehu júna na dopracovanie do VZN pred jeho finálnym schvaľovaním v zastupiteľstve. Ide o zoznam, kde sa počíta so zavedením parkovacej politiky, zavedenie však bude postupné, nie všade bude regulácia spustená od 1. októbra," spresnila hovorkyňa.

Riešenie problému s vrakmi

Novela VZN podľa magistrátu vylepšuje niektoré časti pôvodne schváleného nariadenia. Vysvetľuje to tým, že v súčasnosti má samospráva už viac podrobností o regulácii parkovania v Bratislave, a to z pilotných zón v Petržalke a v Novom Meste, ale tiež z dopravných prieskumov a analýz, či z konzultácií s inými porovnateľnými mestami v Európe.

"Reflektovali sme napríklad oprávnené požiadavky obyvateľov, ktorí potrebujú opatrovateľskú službu alebo sa sami starajú o zdravotne ťažko postihnutú osobu a potrebujú vyšší počet hodín na parkovanie na účel poskytovania starostlivosti," ozrejmila Rajčanová. V zmene VZN preto magistrát predkladá návrh, aby osoba s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorej je poskytovaná osobná asistencia, mala nárok na návštevnícku kartu s 500 hodinami ročne. Tie bude môcť poskytnúť svojmu opatrovateľovi.

Mesto taktiež podmieňuje vydanie parkovacej karty platnou technickou a emisnou kontrolou, čo okrem ekologického aspektu má umožniť riešiť problém s vrakmi. V novele samospráva zavádza napríklad tiež širšie oblasti platnosti kariet, aby rezident bývajúci na hranici zóny mohol zaparkovať aj na blízkej ulici už v susednej zóne.

V roku 2019 schválené ceny v rámci parkovacej politiky ostávajú nezmenené. Rezident za prvé auto zaplatí na rok 39 eur, za druhé auto 150 eur na rok a za tretie auto 500 eur na rok. Vodiči, ktorí nemajú trvalý pobyt v hlavnom meste, budú podľa typu zóny platiť od 0,50 eura do dvoch eur za hodinu. Magistrát však dáva možnosť zaviesť aj zľavnené parkovné, napríklad v časoch, keď regulácia parkovania v danej lokalite nie je až tak potrebná.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok