Covidové boxy, testovanie aj babyboom. Ako ovplyvnila pandémia pôrody v Ružinovskej nemocnici?

TA3/zk
12.6.2021 08:00

Pandémia v mnohých ohľadoch zmenila náš život. Dotkla sa aj budúcich mamičiek a ich rodín, ktoré sa snažili urobiť maximum pre to, aby ochránili seba aj svoje dieťa.

dieťa novorodenec bábätko 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Ako prežili tento nezvyčajný rok v pôrodnici v Nemocnici Ružinov? Čo sa zmenilo v živote mamičiek a ako sa so situáciou vysporiadali zdravotníci? O tom sme sa rozprávali s pôrodnou asistentkou Mgr. Martinou Didekovou, ktorá je nositeľkou ocenenia Biele srdce.

Vo vašej nemocnici sa každý rok narodí veľké množstvo detí. Zaznamenali ste počas posledného roka úbytok pôrodov alebo naopak nárast?

V našej nemocnici sa za posledné obdobie narodilo najviac detí na Slovensku. Minulý rok sme mali cez tritisíc pôrodov a asi k tomu prispela aj táto covidová situácia, že pôrodov bolo viac.

Po vypuknutí pandémie sa zaviedli prísne hygienické opatrenia. Ako sa to dotklo pôrodov a vašej práce?

Ženy začali byť viac bojazlivé, báli sa chodiť rodiť do nemocnice kvôli infekcii. Mali trošku viac stresu. Naša práca sa nejakým spôsobom nezmenila, pretože pôrody sa nedajú zastaviť. Rodilo sa stále. Museli sme dodržiavať všetky epidemiologické opatrenia, ktoré odporúčal hygienik. Začali sme nosiť respirátory, ktoré sme predtým nemuseli nosiť, viac sme dezinfikovali ruky, prostredie.

Pristupujete k pacientkam s väčším odstupom?

S odstupom ani nie, lebo to sa pri pôrodoch veľmi nedá, ale určite viac dezinfikujeme prostredie, pomôcky, nosíme rukavice, respirátory. Zo začiatku sme nosili ochranné štíty. Ak je na covidovom boxe pozitívna rodička, chodíme v overaloch a všetkých ostatných ochranných pomôckach.

Ako ste povedali, za uplynulý rok ste mali viac ako tritisíc pôrodov. Máte štatistiku, koľko rodičiek bolo pozitívnych?

U nás v nemocnici ich bolo do päťdesiat. Väčšina z nich bola bezpríznaková. Stávalo sa, že sme nákazu náhodne odhalili pri vstupnom vyšetrení, ale bolo niekoľko rodičiek, ktoré prišli s tým, že bol pozitívny manžel a ony už mali tiež pozitívny test.

Čaká na rodičky pred hospitalizáciou špeciálne vyšetrenie? Musia mať negatívny test alebo ich testujete priamo na oddelení?

Zo začiatku sa ženy nemuseli testovať, neskôr sa začalo aj s testovaním. Snažili sme sa odhaliť infekciu hneď na začiatku. Doteraz sa vždy pri príjme robí antigénový test a tiež PCR test, z ktorého je výsledok do 12 hodín. Stalo sa niekoľkokrát, že keď sme urobili PCR test pred pôrodom, po pôrode vyšiel pozitívny výsledok. Po pozitívnom výsledku sme ženu izolovali a spolu s ňou sa izolovala aj mamička, ktorá s ňou bola na izbe. Našťastie sa u tých žien, ktoré boli v prítomnosti infikovanej matky, nepotvrdil pozitívny výsledok po opakovanom teste na Covid-19.

Ako prebieha pôrod v prípade, že ide o covid pozitívnu rodičku?

Ak vyjde pozitívny antigénový test, ženu hneď izolujeme. Máme špeciálnu covidovú pôrodnicu, covidové boxy, kde žena rodí v podstate sama s tým, že má svoju pôrodnú asistentku a svojho lekára, ktorí sa o ňu starajú. Musia mať špeciálne oblečenie a dodržiavajú všetky epidemiologické opatrenia. Žena je potom izolovaná aj počas celej hospitalizácie. Matke sa vždy dáva na výber, či chce byť s bábätkom, alebo nie. Ale všetky covid pozitívne matky, ktoré u nás rodili, mali deti pri sebe po celý čas. Možno jedna odmietla zo strachu, že by mohla bábätko infikovať.

A po pôrode? Môžu byť v kontakte s ostatnými mamičkami?

Pozitívna žena alebo žena v karanténe je úplne separovaná. Má pôrodný box, kde je len ona. Má samostatnú izbu na covidovej pôrodnici, to znamená, že je zasa sama. Má vlastné sociálne zariadenie, takže sa nestretáva s inými mamičkami. Niekedy sa stáva, že je len jedna pozitívna mamička na oddelení, niekedy sú aj tri. Vtedy majú všetky svoje vlastné izby so sociálnym zariadením. Majú pri sebe len dieťa.

Podľa nariadení hygienika sa vo vnútorných priestoroch majú nosiť respirátory, už predtým boli povinné rúška. Musia ich nosiť aj rodičky?

Mamičky nosia respirátor. Mali by ho mať vždy v tých priestoroch, kde sa pohybujú iné ženy. Pri pôrode, keď sú v samostatnom boxe, respirátor mať nemusia. Mali by ich nosiť aj na izbách. Tu však platí, že na oddelenie šestonedelia už prichádzajú matky s výsledkom PCR testu. Pokiaľ je výsledok negatívny, môžu sa mamičky medzi sebou dohodnúť, že respirátor nosiť nebudú. Ale keď príde do izby personál, robí sa napríklad vizita alebo idú na nejaké vyšetrenie, vtedy respirátor znova majú.

Často sa hovorilo o tom, že rodička nemohla mať na pôrodnej sále sprievod. Ako je to vo vašej nemocnici?

Na začiatku pandémie sa pristúpilo k tomu, že nemohli byť oteckovia na pôrodnej sále, čím sme sa snažili eliminovať možnosť, aby sa vírus nerozšíril vrámci pôrodnice a nedošlo k nakazeniu iných žien, novorodencov, prípadne zdravotníckeho personálu. To ale u nás platilo na začiatku prvej vlny. Po jej skončení sme začali otcov púšťať k pôrodom a fungovalo to tak aj celú druhú vlnu. Partneri, ktorí chodia k pôrodom, majú tiež vyšetrený antigénový test hneď pred vstupom na pôrodnú sálu. Počas celého pôrodu musia mať nasadený respirátor, nemôžu si ho dať dole. Obmedzená bola prítomnosť dúl, povolená bola len jedna osoba zo spoločnej domácnosti.

Obmedzenia sa asi dotkli aj návštev.

Platil zákaz návštev. To znamená, že partner prišiel s mamičkou do pôrodnice, bol tam celý čas počas pôrodu, ale k oddeleniu šestonedelia ju už neodprevádzal, ako sa to kedysi robilo. A potom prišiel až po partnerku pri prepustení. Bola zakázaná prítomnosť ľudí vo vstupnej hale, hlavne z toho dôvodu, že oni navzájom by sa mohli infikovať. Keď žena niečo potrebovala, samozrejme jej to mohol partner doniesť.

Teraz už sú návštevy znova povolené a neplatí ani obmedzenie počtu, ale určité pravidlá musia byť dodržané. To znamená, že tí, ktorí prídu na návštevu, by mali byť otestovaní. Ak sú očkovaní, mali by mať potvrdenie. Majú mať tiež respirátory. Vyplňujú dotazník o bezinfekčnosti, ktorý odovzdáva matka sestričkám na oddelení šestonedelia. Takže sa snažíme, aby to bolo naozaj bezpečné hlavne aj pre ostatné ženy a deti.

Pred pandémiou bolo samozrejmosťou, že po pôrode dostala matka svoje dieťa na hrudník. Podporovali ste "bonding" aj počas posledného roka? Bol rozdiel pri matkách, ktoré boli covid pozitívne?

Áno, mali bonding, to stále platí rovnako. Hneď po pôrode dostanú bábätko na hrudník a hneď s ním môžu byť dve hodiny po pôrode a majú ich potom aj na izbách. Pri pozitívnych matkách sa bábätko testovalo po 24 hodinách, aby sa zistilo, či aj ono nie je pozitívne. U nás bol pozitívny jeden novorodenec. Aj pozitívne matky dostali dieťa hneď na hrudník, teda mali bonding a mali potom dieťa aj na izbe. Ministerstvo zdravotníctva vydalo pokyny, podľa ktorých mali pozitívne mamičky tri možnosti: prvou je, že chcú dieťa oddeliť. Potom bola možnosť, že ho nechce oddeliť, bude ho mať pri sebe, ale starať sa oňho bude niekto iný, pričom ona ho len nadojčí. To ale nebolo možné, lebo nikto s ňou nebol na izbe. Tretia možnosť bola, že ho má permanentne u seba. Väčšina žien si vybrala túto možnosť.

Všimli ste si nejakú zmenu medzi rodičkami, ktoré rodili pred pandémiou a počas nej?

Tehotné ženy si dávali väčší pozor, pretože sa báli, keďže to bol nový vírus a nikto nevedel, ako bude pôsobiť na dieťa a jeho vývoj. Veľa žien sa vôbec nestretávalo s rodinou počas celého tehotenstva, takže v tomto boli viac separovené. Mali rešpekt pred pôrodom vo veľkej nemocnici.

Zdravotníci sa očkovali ako prví. Ako je to s očkovanosťou na vašom oddelení?

Lekári, zdravotníci a pomocný personál na oddelení sú očkovaní. Ak nie sú, tak tí, ktorí sú ešte v ochrannej lehote po prekonaní covidu.

Očkovanie sa momentálne odporúča aj tehotným. Stretávate sa s už s rodičkami, ktoré majú vakcináciu za sebou?

Momentálne k nám chodia už aj prvé zaočkované rodičky. Sú to také prvé lastovičky. Ale zrejme ich bude pribúdať, keďže po 12. týždni tehotenstva je očkovanie odporúčané.

Vy osobne sa stretávate s budúcimi mamičkami aj na cvičeniach pre tehotné. Tie sa asi online robiť nedajú. Ako ste ich zvládali počas najprísnejšieho lockdownu? Mali budúce mamy aj počas minulého roka záujem o tieto kurzy?

V prvej vlne som nerobila kurzy, ale v druhej vlne už áno. Robila som ich len online. Mali sme prednášky, aj sme cvičili a záujem bol dosť veľký. Tehotná žena má teraz strašne veľkú možnosť naštudovať si veľa vecí, ale nikdy to nie je rovnaké ako osobná komunikácia. Myslím si, že keď im podá informácie o pôrode niekto, kto robí s pôrodmi dlhé roky, tak to sú najviac relevantné odpovede na ich otázky. Teraz už máme aj prezenčné kurzy, aj keď niektoré ženy si ešte stále viac vyberajú online kurzy, keďže stále platí obmedzenie počtu. Musia mať tiež respirátor a negatívny test.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok