Ako je to s behaním po jedle? Koľko je zdravé čakať, kým vyštartujete?

11.6.2021 18:00

Keď sa začnete venovať intenzívnej aeróbnej činnosti ako je beh, je dôležité správne sa predtým najesť. Kým si zašnurujete tenisky, počkajte nejakú tú chvíľku, aby vám vytrávilo.

Ako je to s behaním po jedle? Koľko je zdravé čakať, kým vyštartujete?
Pexels

Behanie bezprostredne po jedle môže vyvolať pocit nafúknutia, ktorý zhoršuje výkon. V ťažších prípadoch môže prerušenie trávenia náhlou intenzívnou aktivitou spôsobiť hnačky alebo bolesti žalúdka.

Pauza a veľkosť porcie

Ako dlho by ste mali čakať pred začiatkom behu závisí od toho, koľko ste toho zjedli a od vlastného tráviaceho systému. Spravidla sa dáva pauza aspoň hodinu po malom občerstvení, dve až tri hodiny po strednom jedle a tri až štyri hodiny po hlavnom jedle.


strava Pexels

Ak si chcete zabehať v konkrétny čas, napríklad počas obedňajšej prestávky alebo večer, zmeňte svoj stravovací režim tak, aby vyhovoval cvičeniu. Napríklad, výdatné raňajky konzumujte, keď vstanete a asi hodinu pred obedňajším behom si dajte len banán, jogurt alebo energetickú tyčinku. Nezabúdajte aj na občerstvenie po behu. Telu prospeje napríklad jogurt a ovocie, sendvič s arašidovým maslom alebo smoothie, ktoré doplnia zásoby glykogénu vo vašich svaloch.


Bežci by sa nemali starať iba o príjem tuhej stravy. To, čo pijete, je rovnako dôležité pre kondíciu a výkon.

voda Pexels

Viac sacharidov ako zvyčajne konzumujte počas dní, keď máte napríklad maratón alebo inú bežeckú súťaž. Vyberte si celozrnné produkty, aby ste doplnili maximum výživných látok. Ak sa chcete vyhnúť priberaniu na váhe, vyvážte spotrebu extra sacharidov zníženou dávkou tukov alebo sladkostí.

Hydratácia je základ

Bežci by sa nemali starať iba o príjem tuhej stravy. To, čo pijete, je rovnako dôležité pre kondíciu a výkon. Pre niektorých môže byť športový nápoj náhradou ľahkého občerstvenia, ktoré dodá dostatok energie po poslednom jedle. Konzumácia dostatočného množstva tekutín je dôležitá aj pre udržanie elektrolytov v rovnováhe. Aj počas chladných dní pite viac, keď beháte. Behanie samo o sebe totiž zvyšuje telesnú teplotu a potrebu väčšej hydratácie.


beh Pexels

Pite najmenej 1,5 až 2,5 pohára vody počas behu trvajúceho hodinu alebo menej. Ak beháte dlhšiu dobu, rozhodnite sa pre športové nápoje obsahujúce sodík. Je nepravdepodobné, že väčšia hydratácia pred športom spôsobí vážnejšie tráviace problémy. 

Vyhnite sa hnačke

Ak trpíte hnačkami, nejedzte najmenej dve hodiny pred behom vôbec nič. Počas 24 hodín pred športom upravte stravu tak, že vyradíte potraviny s vysokým obsahom vlákniny, umelé sladidlá, kofeín, teplé tekutiny a tučné jedlá. 

Témy: dieťa
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok