Súčasná vysokoškolská novela je posledná, sľubuje Čaplovič

TASR, TA3
17.10.2012 15:24

Súčasný zákon o vysokých školách sa už viac novelizovať nebude, nahradí ho nový zákon o vysokých školách. V parlamente to dnes sľúbil minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD).

Súčasná vysokoškolská novela je posledná, sľubuje Čaplovič
SITA

"Do budúcnosti chceme pripraviť kvalitný vysokoškolský zákon, ktorý bude mať atribúty moderného zákona," vyhlásil v pléne s tým, že má podporu aj z radov rektorov či študentov. Niektoré návrhy v novom zákone mieni konzultovať aj s českou stranou, ktorá tiež plánuje zmeny.

Čaplovič vo svojom vystúpení reagoval aj na kritiku opozičných poslancov, ktorým sa nepozdáva jeho novela zákona. Vysvetlil im, prečo sa rozhodol pre zmeny, ktoré navrhuje a považuje ich za dobré. Je pripravený právnu normu v druhom čítaní upraviť, aby bola lepšia. Opozícia okrem iného kritizovala navrhované obmedzenie počtu študentov prijatých do prvých ročníkov vysokých škôl. Martin Fronc z KDH to označil za centralizmus. Podľa neho je dôležitá slobodná vzdelávacia cesta.

Čaplovič zdôraznil, že vláda nemieni žiadnej škole brániť prijímať viac žiakov, než sú štandardy. "Žiadnej škole nebránime prijať ďalších študentov. Ale hovoríme, že to, čo prijmú navyše v dennej forme štúdia, si budú musieť zaplatiť z vlastných zdrojov. Nemôžeme stále napínať štátny rozpočet," zdôvodnil Čaplovič. Poukázal tiež na to, že nie je možné neustále zvyšovať počet študentov pri nemennom počte pedagógov.

Novela zákona o vysokých školách okrem iného predlžuje externistom dĺžku ich štúdia. Bakalárske štúdium sa má predĺžiť z troch na štyri roky a magisterské z piatich na šesť rokov. "Cieľom tohto opatrenia je dosiahnuť rovnakú kvalitu výsledkov vzdelávania bez ohľadu na to, či študent študuje dennou alebo externou formou. Prirodzeným dôsledkom nového prístupu je, že štandardná dĺžka externého štúdia je väčšia ako u porovnateľného denného štúdia," konštatuje sa v materiáli.

Ministerstvo školstva novelou, ktorá má byť účinná od januára 2013, reaguje aj na problematiku tzv. lietajúcich profesorov. Právna norma zároveň posilňuje kompetencie Akreditačnej komisie vo vzťahu k systému habilitačných konaní a vymenúvania profesorov.

Cieľom má byť upravenie podmienok získania titulu profesor, keďže tie si stanovujú univerzity a v súčasnosti sa môžu aj výrazne líšiť. Komisia tak bude môcť vykonať kontrolu, pričom v prípade, ak vysoká škola v konkrétnom prípade nedodržala svoje kritériá, na základe vyjadrenia Akreditačnej komisie ministerstvo vysokej škole odníme príslušné právo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok