Na Slovensku potvrdili kolumbijský variant koronavírusu

TA3
11.6.2021 13:13

Na Slovensku potvrdili zo sekvenovaných pozitívnych vzoriek prítomnosť koronavírusového variantu B.1.621, ktorý prvýkrát detegovali v Kolumbii. Informovala o tom hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Dáša Račková v tlačovej správe.

testovanie (TASR)
TASR/AP

“Identifikovali sme tri prípady ako tzv. kolumbijský variant, teda odborne variant B.1.621, na základe bioinformatických analýz vykonaných našimi partnermi z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave,” uviedol virológ Boris Klempa z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied.

Úrad verejného zdravotníctva informoval, že kolumbijský variant potvrdili u členov jednej rodiny, u ktorej regionálni hygienici nezistili cestovateľskú anamnézu. "Rodina uviedla ako úzky kontakt ďalších troch ľudí," uviedol úrad s tým, že žiadna z osôb nebola zaočkovaná proti koronavírusu. Osoby nastúpili po výskyte symptómov do domácej karantény, navzájom sa kontaktovali a podstúpili test na Covid-19.

Uvažujú nad sekvenovaním všetkých vzoriek

“Vo viacerých regiónoch Kolumbie sa tento variant veľmi rýchlo rozšíril a začal dominovať, a to aj v oblastiach, kde už bola vysoká úroveň premorenia. Preto sa predpokladá jeho výrazný epidemiologický význam," uviedol virológ Klempa a dodal, že tento variant už zaznamenali aj v Spojených štátoch amerických, v Španielsku, Dánsku, Nemecku, Holandsku. Pripomenul, že skutočný rozsah rozšírenia môže byť väčší, keďže uvedené krajiny patria k tým, ktoré veľa sekvenujú. Na Slovensku stále prevláda tzv. britský variant nového koronavírusu. 

Slovensko v máji sekvenovalo 14,7 % pozitívnych vzoriek, pričom Európska komisia žiada sekvenovať 5 - 10 percent. Mikas doplnil, že vzhľadom na rapídne klesanie počtu pozitívnych na Slovensku uvažujú o sekvenovaní všetkých pozitívnych vzoriek. 

Hlavný hygienik Ján Mikas vysvetlil, že všetky pozitívne vzorky určené na sekvenovanie podľa nastavených kritérií sa z regionálnych úradov verejného zdravotníctva aj zo súkromných laboratórií zbierajú v Národnom referenčnom centre pre chrípku na ÚVZ SR. Dodal, že vzorkám je následne pridelené identifikačné číslo, je z nich izolovaná RNA a takto pripravené vzorky sa rozdeľujú medzi sekvenačné laboratóriá ÚVZ SR. Ide o NRC pre chrípku a NRC pre mikrobiológiu životného prostredia, do Vedeckého parku Univerzity Komenského v Bratislave a Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied v Bratislave.

Mikas pripomína, že aj v čase letných dovoleniek treba byť obozretný a dodržiavať platné nariadenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok