Ak si nepamätáte tváre ľudí z fotiek, chyba nie je vo vás

TA3 TASR
13.6.2021 09:00

Náš mozog si lepšie zapamätá ľudské tváre po osobnom stretnutí ako po ich prezeraní na fotografiách alebo videu. Vyplýva to zo štúdie, ktorej výsledky zverejnili vo vedeckom časopise Journal of Neuroscience, píše vedecký portál Nature.com.

tvár hlava oči tajný tajomný umelecká ilu 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Tím vedcov z Univerzity Friedricha Schillera v meste Jena v Nemecku vykonal experimenty, v rámci ktorých si dobrovoľníci mali buď obzrieť fotografie celebrít, ktoré nepoznali, sledovať televíznu šou, alebo sa osobne rozprávať s dvoma výskumníkmi. Následne si mali prezerať fotografie celebrít, účinkujúcich z televíznej šou a členov výskumného tímu, pričom vedci počas toho u nich pomocou elektroencefalografie (EEG) sledovali a zaznamenávali určitú mozgovú aktivitu.

Po tom, ako dobrovoľníci uvideli medzi fotografiami tvár, ktorá im bola známa, zaznamenali vedci najsilnejšiu aktivitu u tých, ktorí sa osobne stretli s členmi výskumného tímu. Druhú najvýraznejšiu aktivitu vedci pozorovali u dobrovoľníkov, ktorí sledovali televíznu šou. To naznačuje, že tieto tváre im boli najznámejšie. Naopak v skupine dobrovoľníkov, ktorí si pôvodne iba prezerali fotografie celebrít, vedci nezaznamenali výraznejšiu mozgovú aktivitu. Z toho usúdili, že interakcie medzi ľuďmi zvyšujú schopnosť mozgu zapamätať si a rozoznávať tváre iných ľudí.

"Pomocou analýzy sme dokázali, že metóda oboznámenia sa s tvárou má výrazný vplyv na proces jej rozpoznávania a zapamätania," uviedli autori.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok