V lekárni falošný liek nekúpite. Naši lekárnici patria k najzodpovednejším v Európe

TA3 TASR
11.6.2021 11:13

Pacienti si môžu byť istí, že v kamennej lekárni falošný liek viazaný na recept, prípadne falzifikát lieku nedostanú. Slovenskí lekárnici sapodľa Slovenskej lekárnickej komory pravidelne umiestňujú na prvých priečkach rebríčka hodnotiaceho počet overovaní pravosti liekov vzhľadom na veľkosť trhu v Európe.

Chýbajú lieky, a to ohrozuje obyvateľov. Ich reexportom sa už zaoberá prokuratúra v Banskej Bystrici
TASR / Jaroslav Novák

"Slovenskí lekárnici sú vyhodnocovaní ako jedni z najzodpovednejších lekárnikov v Európe," poukázala Slovenská lekárnická komora.

Komora spresnila, že v systéme na overovanie pravosti liekov sa každý deň vykoná približne 400-tisíc verifikácií. "Slovenský verifikačný register obsahuje viac ako 340 miliónov balení, z ktorých bolo našimi lekárnikmi už deaktivovaných viac ako 170 miliónov balení, a teda výdaj 150 miliónov balení liekov pacientom bol našimi lekárnikmi overený a skontrolovaný v súlade s predmetnou legislatívou," priblížila komora.

Rovnako ako lieky kontrolujú lekárnici aj očkovacie vakcíny. Podľa prezidenta Slovenskej lekárnickej komory Ondreja Sukeľa sa pri kontrole vakcín uplatňujú rovnaké pravidlá. Tie vyplývajú z európskej smernice o overovaní pravosti liekov, ktorú krajina implementovala do svojho právneho systému.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok