Billik alias Čapatý počul, že Volzovej niečo hrozí. Vypovedal k príprave vraždy

TA3 TASR
10.6.2021 13:29

Jeden z bývalých bosov bratislavskej skupiny sýkorovcov Juraj Billik alias Čapatý pozná exriaditeľa TV Markíza Pavla Ruska z čias, keď táto skupina ochraňovala Sylviu Klaus-Volzovú. O príprave jej vraždy nemá konkrétny poznatok, počul však, že jej niečo hrozí, a preto bola skupinou ochraňovaná.

Volzová Sylvia Kočner Marián Ágh Tibor 1140 px (TASR/Ivan Majerský)
TASR/Ivan Majerský

Začalo sa to predajom časti Markízy

Billik vypovedal pred senátom Okresného súdu Bratislava II, ktorý pokračuje v procese s Pavlom Ruskom a spol. v kauze prípravy vraždy Klaus-Volzovej. "Začalo sa to predajom časti Markízy u notára na Karpatskej ulici. Neviem, v ktorom to bolo roku, bolo teplo. Bol som tam prítomný ja, Peter Čongrády, Jurij Fejér a ďalší členovia skupiny, ďalej Siloš Pohanka, Marian Kočner a Štefan Ágh. Čongrády nám vtedy povedal, že je tam veľa peňazí a že na tom zarobíme," povedal svedok, ktorý je po odpykaní si dlhoročného trestu aktuálne na slobode.

V prípade prípravy vraždy Klaus-Volzovej je obžalovaný Pavol Rusko, bos skupiny sýkorovcov Róbert Lališ alias Kýbel, banskobystrický bos Mikuláš Černák a jeho exspoločník Miloš Kaštan. "Ostatných spoluobžalovaných poznám z čias, keď som bol členom zločineckej skupiny," prezradil Billik.  

Spriatelení sýkorovci a černákovci

"Klaus-Volzovú som nepoznal. Videl som ju, keď ju Lališ sprevádzal. Nemám bližšie informácie o ich vzťahu. Ja som bol osobným ochrankárom Róberta Lališa, a preto sa neviem vyjadrovať k ochranke Volzovej. Sledovali sme pána Pavla R., keďže sme sa dopočuli, že sa má 'postarať' o Klaus-Volzovú," uviedol vo svojej výpovedi. Sledovanie podľa jeho slov mali členovia gangu rozdelené od rána do určitého času. Na sledovaní sa mali zúčastňovať aj ďalší vysokopostavení členovia skupiny ako zavraždený Peter Havasi alias Havel.

"Vzťahy medzi skupinami sýkorovcov a černákovcov boli priateľské. Vídavali sme sa raz za dva týždne, niekedy raz za týždeň," uviedol s tým, že stretnutia dohadoval najčastejšie Kýbel. "Nemám konkrétny poznatok o príprave vraždy Volzovej. Načo by sme ju mali zabíjať, keď sme ju mali ochraňovať," vypovedal ďalej. Na druhej strane však na otázku prokurátora Michala Šúreka, prečo bola teda poskytovaná ochrana Klaus-Volzovej, povedal: "Lališ a Čongrády povedali, že ju máme ochraňovať, lebo jej niečo hrozí." Na otázku, od koho mala byť hrozba, ukázal smerom na lavicu, kde sedel obžalovaný Rusko.

Svedok sa zúčastnil na oslavách 31. narodením Černáka v roku 1997. Videl, že tam bol nejaký televízny kameraman. Šot z oslavy odvysielala v tom období TV Markíza. Černák podľa Billika v tom období bol osobnosťou a podľa neho je ňou aj doteraz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok