Štatistika, Hollywood a realita. Psychológ vysvetlil, ako fungujú vekové rozdiely vo vzťahu

TA3
12.6.2021 07:00

Existuje niečo ako ideálny vekový rozdiel partnerov? Podľa psychológa a psychoterapeuta Mareka Horňanského majú odborníci definíciu ideálu, do vzťahu však vstupuje aj veľa ďalších faktorov. Šťastné tak môže byť aj spolužitie, kde partnerov delí výrazný vekový odstup. Aké faktory môžu prevážiť nad vekom?

dvojica vzťah rozchod 1140px (ČTK)
ČTK

Podstatná je rovnocennosť

"Môžeme povedať, že vzťahoví poradcovia za ideálny vekový rozdiel medzi partnermi považujú cca 3-6 rokov," vysvetľuje Horňanský s tým, že práve v tomto rozmedzí je predpoklad, že partnerov viac vecí spája ako rozdeľuje a budú si "navzájom stíhať". Ak je rozdiel viac než 12 rokov, podľa psychológa treba vziať do úvahy už aj minulosť partnera. Napríklad rozvod či deti.

"Vekový rozdiel partnerov ohrozuje jeden pilier, ktorý je pre vzťah dôležitý. Ide o rovnocennosť," upozorňuje Horňanský. "Starší partner má neraz viac skúseností a aj tendenciu „poučovať“ toho mladšieho vo vzťahu. To nemusí práve vyhovovať všetkým," hovorí psychológ. 

Podľa Horňanského tak dochádza k situáciám, keď sa snaží starší partner usmerňovať mladšieho, hoci aj v dobrom, ale kritika a moralizovanie môže vzťah skôr zničiť. "Príliš mladý partner má neraz tendenciu veci a život zažiť, okúsiť, ochutnať," opisuje psychológ. "Zaujímavé sú aj zahraničné štúdie, ktoré poukazujú na to, že so zvyšujúcim sa vekovým rozdielom, naozaj rastie aj riziko rozpadu vzťahu," dopĺňa Horňanský.

"Vekový rozdiel partnerov ohrozuje jeden pilier, ktorý je pre vzťah dôležitý. Ide o rovnocennosť," upozorňuje Horňanský.

Muži verzus ženy

Vo vzťahoch, kde je väčší vekový rozdiel, býva často mladšia práve žena. Podľa psychológa je v takomto type vzťahu viacero pozitív. "Muž je skúsený, vybúrený, rozhľadený, zodpovedný, ale aj zabezpečený s istým sociálnym statusom," vysvetľuje. Mladšej partnerke to vo vzťahu prináša výhody, "možnosť venovať sa svojej vlastnej kariére, záujmom či deťom"

Menej časté sú vzťahy, kde je staršia partnerka. "V opačnom garde, kde staršia partnerka má podstatne mladšieho partnera, môže vzťah prinášať väčšie komplikácie," hovorí Horňanský. Kolízie môžu nastať pri zakladaní rodiny a pri deťoch.

V ideálnom prípade by mali partneri diskutovať o reálnych otázkach, spojených s budúcnosťou. Takýchto oblastí je podľa psychológa viacero. Ide o financie, koníčky, očakávania od vzťahu, vzťah k deťom a netreba zabúdať ani na tému žiarlivosti.

Očakávania a realita

"Štatistika a štúdie sú jedna vec, hollywoodske filmy druhá, to čo vravia kamaráti a okolie, tretia," opisuje psychológ. "To, čo cítite vo vzťahu s novým partnerom/rkou, aj keď s veľkým vekovým rozdielom, je zas iná vec."

Sú faktory, ktoré môžu byť vo vzťahu dôležitejšie. Aj veľké vekové rozdiely dokážu podľa psychológa ľudí spájať a tvoriť šťastné zväzky. "Ak ste teda šťastní, spokojní, máte rovnaké životné vízie, ciele, záujmy alebo koníčky, spoločný humor a naplnený milostný život, vek je naozaj len číslo," hovorí.

Podvedomé príčiny

Prečo niektorí vyhľadávajú vekovo "nerovné" vzťahy? Podľa Horňanského sú dôvody veľmi individuálne. "Stojí za to si to rozobrať, porozmýšlať nad tým. Možno si odpovede dokážeme dať sami, možno nám pomôže okolie a možno k tomu vyhľadáme pomoc odborníkov – psychológov či vzťahových terapeutov, ktorí nám pomôžu detekovať a zodpovedať otázky," vysvetľuje.

Ako príklad Horňanský uvádza častý problém klientov z psychologickej poradne. "Ak vás priťahuje starší partner, tak možno podvedome túžite po tom, aby vám nahradil vzťah s vašim rodičom. Ak vás priťahuje mladší partner, možno prechádzate krízou veku a doháňate mladosť," opisuje.

"Vzťah medzi dvoma ľuďmi môže byť pekný napriek vekovému rozdielu a nemusí. Nie je to jediný faktor a predovšetkým, oveľa dôležitejšie sú spoločné hodnoty a princípy, záujmy a koníčky, sny a ciele, rovnováha, alebo to, či sa tí dvaja navzájom rešpektujú a skutočne milujú," zdôrazňuje psychológ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok