Po očkovaní AstraZenecou sa objavil ďalší vedľajší účinok

TA3/zk
10.6.2021 11:33

Očkovanie vakcínou od spoločnosti AstraZeneca v mnohých krajinách zastavili. K tomuto rozhodnutiu viedli informácie, podľa ktorých môže vakcína spôsobiť u niektorých ľudí trombózu. Najnovšie štúdie odhalili ďalší vedľajší efekt. U niektorých zaočkovaných vakcína vyvolala vznik idiopatickej trombocytopenickej purpury.

AstraZeneca 1140 px
TASR/AP

V analýze, ktorá sa uskutočnila v Škótsku, bolo preskúmaných 5,4 milióna ľudí pre prípady krvných zrazenín, neobvyklého krvácania a stavu zvaného idiopatická trombocytopenická purpura. Pri ňom môže zníženie krvných doštičiek viesť k malým podliatinám, krvácaniu ďasien a vnútornému krvácaniu.

Škótska štúdia zistila o niečo vyššie riziko vzniku purpury u 1,7 milióna ľudí, ktorí dostali prvú dávku vakcíny AstraZeneca. Vedľajší účinok sa väčšinou objavuje u starších ľudí s chronickými zdravotnými problémami, ako sú ischemická choroba srdca, cukrovka alebo chronické ochorenie obličiek. Zvyčajne sa prejaví medzi druhým až štvrtým týždňom od očkovania.

Existuje dobrá liečba

Vedci však podľa denníka The Guardian upozorňujú, že riziko vzniku idiopatickej trombocytopenickej purpury po očkovaní AstraZenecou je podobné ako pri iných vakcínach, napríklad proti chrípke, MMR vakcíne či pri očkovaní proti hepatitíde B. Aj pri nich sa môže na milión dávok vyskytnúť prejav purpury v asi desiatich až tridsiatich prípadoch. Pre porovnanie, u 800-tisíc ľudí v Škótsku, ktorí boli zaočkovaní vakcínou Pfizer/BioNTech, sa vyššie riziko vzniku tohto vedľajšieho účinku neprejavilo.

Hlavný autor štúdie a profesor výskumu a vývoja primárnej starostlivosti na Univerzite v Edinburghu Aziz Sheikh hovorí, že výsledky sú „celkovo veľmi upokojujúce“. „Na populačnej úrovni vidíme veľmi nízke riziká a pre ľudí, u ktorých sa vyvinie idiopatická purpura, existuje liečba,“ dodáva.

Vakcínou AstraZeneca sa masívne očkovalo najmä vo Veľkej Británii. Aj tam však od mája platí nariadenie, podľa ktorého ľudia mladší ako 40 rokov dostávajú alternatívnu vakcínu od spoločností Pfizer alebo Moderna. „Ak sa u ľudí po očkovaní vakcínou AstraZeneca vyskytnú podliatiny alebo krvácanie, je dôležité informovať svojho praktického lekára, pretože v týchto prípadoch existuje veľmi dobrá liečba,“ upozorňuje Sheikh.

Aj podľa ďalších odborníkov, ktorí sa na štúdii podieľali, nie je riziko vysoké a stále prevažuje prínos nad rizikom. "Celkovo táto štúdia prispieva k pochopeniu hematologických problémov, ktoré sa vyskytujú u veľmi malého počtu príjemcov tejto vakcíny. Vzhľadom na význam očkovania pri globálnom úsilí o zvládnutie pandémie sú tieto údaje mimoriadne dôležité," dodal Adam Finn, profesor pediatrie na Univerzite v Bristole.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok