V Česku zomrel prvý človek, ktorý žil dlhodobo bez srdca

SITA, TA3
17.10.2012 11:03

Tridsaťsedemročný hasič Jakub Halík, ktorý ako prvý človek na svete žil vyše pol roka bez srdca a nahrádzali mu ho dve čerpadlá, v sobotu zomrel. Ako pre portál iDnes.cz povedal kardiochirurg Jan Pirk, u pacienta, ktorý čakal na transplantáciu, došlo k zlyhaniu pečene a obličiek.

V Česku zomrel prvý človek, ktorý žil dlhodobo bez srdca
ČTK

On ani jeho kolegovia z pražského Inštitútu klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM) však zatiaľ netušia, prečo sa to stalo.

Českí lekári Halíkovi v apríli vybrali celé srdce, ktoré napadol mimoriadne agresívny nádor. Nahradili ho dvoma čerpadlami, pričom pred nimi to vyskúšali iba texaskí lekári. Ich pacient však po týždni zomrel.

Následne hasiča zaradili na čakaciu listinu ľudí, pre ktorých sa hľadá vhodné srdce - rakovina sa totiž v jeho tele prestala šíriť. Už vtedy ale lekári upozornili, že napriek pozitívnemu vývoju liečby je pacient mimoriadne chorý a v ohrození života. "Napriek tomu, že bol pán Halík zaradený na čakaciu listinu na transplantáciu a robili sme všetko preto, aby sa mohla operácia uskutočniť, nového srdca sa bohužiaľ nedočkal," uzavrel Pirk.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok