Nadúvanie, nepohodlie. Prečo sa nám mení stolica počas cestovania?

10.6.2021 09:00

Vaše črevá vždy vedia, že niekam cestujete. Sú v strese, rovnako ako vy, menia svoj denný rytmus rovnako ako vy. Aby ste ich upokojili, musíte im vrátiť ich bežný každodenný program vylučovania.

Nadúvanie, nepohodlie. Prečo sa nám mení stolica počas cestovania?
Pexels

Zlé plánovanie toalety

Vaše črevo má vlastný cirkadiánny rytmus. Najväčšie kontrakcie hrubého čreva dostávame ráno, a preto si väčšina z nás v tomto čase vyprázdňuje črevá. Ďalší impulz je okolo 18. hodiny, no večer už nie je taký silný. Pokiaľ nejdete ráno na toaletu, stratia vaše črevá rytmus. Nikdy veľkú potrebu nezadržiavajte. 

cestovanie Pexels

Cestujete letecky

Vysoká nadmorská výška môže spomaliť črevá. Ak máte syndróm dráždivého čreva, môžete si všimnúť, že cestovanie lietadlom spôsobuje vzplanutie vašich príznakov. Počas letu niekoľko hodín sedíte, nehýbete sa a s vami ani vaše črevá. Navyše, počas letu môžete byť dehydrovaní. Je dôležité dodržiavať pitný režim. Napite sa pred letom, ak neviete predpokladať vašu hydratáciu počas neho.

Zmenili ste stravu

Vaše črevá majú rady konzistenciu. Rady vidia rovnaké jedlá a v rovnakom dennom čase. Cestovanie môže znamenať, že sa stravujete inak, viac alebo menej a táto zmena stravovania vie zmeniť aj vyprázdňovanie. Uistite sa, že jete čo možno najviac potravín blízkych vašej bežnej strave. Ak bežne konzumujete ovocie a zeleninu, nevynechajte ju ani na cestách. Ak jete tri jedlá denne, potom sú tri jedlá stále vaše magické číslo.

Výskumy ukázali, že sušené slivky zlepšujú frekvenciu a komfort vyprázdňovania. Berte si ich vždy na vaše cesty.

cestovanie Pexels

Ste v strese

Stres môže spôsobiť, že vylučovanie pôjde zlým smerom. U niektorých ľudí zhoršuje zápchu. Pre všetkých je to ale stresová reakcia „boj alebo útek“ a jasná správa do vašich útrob, ktorá sa zmení na hnačku. Cestovnému stresu sa možno nedá vyhnúť, ale majte čo najväčšiu kontrolu nad ním. Nechajte si dostatok času na to, aby ste sa dostali na letisko a stihli svoj let. Na upokojenie nepite alkohol, je to preháňadlo.


Témy: Stres
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok