Závan čerstvého vzduchu, tak zhodnotil Johnson stretnutie s Bidenom

TA3
10.6.2021 08:18

Americký prezident Joe Biden má za sebou prvé rokovanie vo Veľkej Británii. Stretol sa s premiérom Borisom Johnsonom. Lídri oboch krajín sa osobne videli prvý raz. Za zatvorenými dverami mali podľa vlastných slov plodnú debatu.

Biden nie je Trump

Britský premiér Boris Johnson označil vo štvrtok prácu s americkým prezidentom Joeom Bidenom za "veľký závan čerstvého vzduchu". Povedal to po prvom priamom stretnutí s nástupcom Donalda Trumpa v anglickom prímorskom letovisku Carbis Bay, ešte pred summitom skupiny krajín G7, ktorý sa tam začne v piatok.

Johnson povedal, že nová americká administratíva "chce toho veľa robiť spoločne", napríklad v NATO a v oblasti klimatickej zmeny, čo sú témy, v ktorých má Biden dramaticky odlišné názory než Trump. Premiér tiež povedal, že sa vyhli téme, ktorá by mohla vniesť do rozhovoru napätie, a tou sú pobrexitové opatrenia v Severnom Írsku. Johnson však ocenil "spoločný záujem" Spojeného kráľovstva, USA a Európskej únie o zachovanie Veľkopiatkovej dohody.

Predtým sa totiž objavili správy, že Bidenova administratíva obvinila Johnsonovu vládu z "podnecovania" napätia počas prebiehajúceho sporu medzi Spojeným kráľovstvom a EÚ ohľadne implementovania tzv. severoírskeho protokolu pobrexitovej dohody.

Plodná debata

Po rozhovore oboch lídrov, ktorý trval približne hodinu a 20 minút, Johnson povedal: "Rozhovory boli úžasné, trvali dlho a prebrali sme obrovskú škálu tém. Bolo fantastické počúvať Bidenovu administratívu a Joea Bidena, pretože chcú toho veľa robiť spoločne s nami – od bezpečnosti, NATO až po zmenu klímy. Je to skvelé, je to závan čerstvého vzduchu," dodal Johnson.

Biden sa tiež po stretnutí s Johnsonom vyjadril k jeho priebehu. Povedal, že bolo "veľmi plodné". Dodal, že oživená Atlantická charta, ktorú obaja podpísali, bude riešiť "kľúčové výzvy tohto storočia – kyberbezpečnosť, nové objavujúce sa technológie, celosvetové zdravie a klimatickú zmenu".

Biden tiež potvrdil záväzok Spojených štátov, že nakúpia 500 miliónov dávok vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech a darujú ich chudobnejším krajinám. "Potvrdili sme svoj výnimočný vzťah – to nie je také ľahké povedať – výnimočný vzťah medzi obyvateľmi našich krajín. A obnovili sme záväzok brániť trvalé demokratické hodnoty, ktoré majú obe naše krajiny spoločné," uviedol americký prezident.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok