Podľa Dostála mal Herák odstúpiť už skôr. Hatráková hovorí o bulvarizácii a mediálnom lynči

TA3
9.6.2021 21:12

Poslanec Ján Herák sa vzdal svojho mandátu. Čelí obvineniam zo zneužívania maloletých osôb. Koaličný poslanec Ondrej Dostál (SaS) si myslí, že sa ho mal vzdať už skôr. Katarína Hatráková (OĽANO) hovorí o mediálnom tlaku a lynči na Heráka, ktorý nie je adekvátny.

screen_tema_dna_3.jpg
TA3

Katarína Hatráková rozhodnutie Heráka akceptuje. “Myslím, že kauza je z pozície médií komunikovaná nešťastne,” dodáva s tým, že by sme mali v tejto chvíli myslieť aj na obete.

Dostál si myslí, že mal Herák odstúpiť už skôr. “Nemyslím si, že je šťastné zdôvodňovať to tým, že novinári na neho útočia. To, že chce chrániť rodinu, to je také tradičné slovenské zdôvodnenie,” tvrdí a dáva za príklad konanie Dominika Feriho z Česka, ktorý sa vzdal mandátu poslanca ihneď, ako bola kauza o údajnom zneužívaní medializovaná. Nesúhlasí s Hatrákovou a myslí si, že obete môže poškodzovať skôr to, keď sú spochybňované.

Politici sa podľa Dostála vzdávajú vo vyspelých krajinách v situáciách, kedy sa objavia vážne a dôvodné podozrenia. Myslí si, že toto je jedna z nich.

Hatráková tvrdí, že kauza otvorila možnosť venovať sa tejto problematike. “V parlamente som podávala pozmeňovací návrh k zákonu o obetiach.” Hovorí, že vníma tlak, ktorý je na Heráka vyvíjaný. “Vnímam to ako nešťastnú kauzu, ktorú sme mali ako kolegovia inak uchopiť,” dodáva s tým, že počas svojej praxe sa na ňu obracali ľudia, ktorým sa podľa jej slov diali podobné alebo rovnaké veci ako poslancovi Herákovi. To, čo sa podľa nej deje, je dnes čistá bulvarizácia.

Dostál si myslí, že novinári iba robia svoju prácu a nezdá sa mu reálne vysvetlenie, že je vytvorená koordinovaná skupina maloletých dievčat, ktoré majú úmysel poškodiť dnes už bývalého poslanca. “Nemyslím si, že by sme tu mali navodzovať dojem, že ide o sprisahanie alebo konšpiráciu s úmyslom skompromitovať konkrétneho vládneho poslanca. Herák nebol v pozícii opozičného poslanca, ktorý je v ostrom konflikte s vládnou mocou, a tá zneužije OČTK na to, aby ho skompromitovali,” dodáva.

Hatráková vníma negatívne, akým spôbom sa zobrazuje kauza v médiách a postup novinárov. To, že novinári vedia informáciu skôr, než samotný aktér, to vnímam ako obrovský problém,” dodala s tým, že lynč, ktorý nastal, nie je adekvátny. Pre OĽANO to bola podľa jej slov nová situácia a hľadal sa spôsob, ako sa k tomu postaviť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok