Manipulovali emisné testy? Úrady obvinili automobilku Renault z podvodu

TA3
8.6.2021 22:24

Úrady vo Francúzsku obvinili automobilku Renault z podvodu v súvislosti s vyšetrovaním manipulácie emisných testov pri naftových autách. Potvrdila to v utorok automobilka, dodala však, že sa žiadnych nelegálnych aktivít nedopustila.

Manipulovali emisné testy? Úrady obvinili automobilku Renault z podvodu
TASR/AP

 "Renault odmieta, že by sa dopustil akýchkoľvek nezákonných aktivít a v jeho autách sa nenachádza nelegálny softvér na manipulovanie emisných testov," citovala automobilku agentúra AFP. Firma dodala, že sa vždy riadila francúzskymi a európskymi predpismi. Zopakovala tak to, čo tvrdí už od začatia vyšetrovania v roku 2017.

Renault uviedol, že v rámci vyšetrovania musí zložiť zálohu v hodnote 20 miliónov eur. Okrem toho bude musieť poskytnúť bankové záruky v hodnote 60 miliónov eur na krytie prípadných kompenzácií. Informovala o tom agentúra Reuters.

Vyšetrovanie Renaultu spustili vo Francúzsku v roku 2017 v reakcii na škandál nemeckej automobilky Volkswagen, ktorý vypukol v septembri 2015. Vtedy Americký úrad na ochranu životného prostredia oznámil, že Volkswagen do státisícov naftových áut v USA nainštaloval softvér, ktorý umožňoval maskovať skutočné hodnoty oxidov dusíka. 

Nemecká spoločnosť neskôr priznala, že vo svete jazdí približne 11 miliónov áut s nelegálnym softvérom, z toho zhruba 8,5 milióna v Európe. Škandál stál Volkswagen už viac než 32 miliárd eur.
     

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok