Heger je presvedčený, že Mikulec odvolaný nebude. Išlo by o porušenie koaličnej zmluvy

TA3 TASR
8.6.2021 17:42

Hlasovanie za opozičný návrh na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca by bolo porušením koaličnej zmluvy, čo má svoje následky. Vyhlásil to premiér Eduard Heger, ktorý je presvedčený, že Mikulec odvolaný nebude, pretože návrh nezíska dostatok hlasov od poslancov Národnej rady SR.

Veľká dôvera

Heger verí, že koaliční poslanci jemu aj celej vláde potvrdia dôveru aj pri tomto hlasovaní.

Premiér pripomenul, že získal podporu vďaka podpisom poslancov za jednotlivé koaličné kluby. Podľa svojich slov sa snaží viesť vládu tak, aby dodržiaval dohody a očakávania koalície. Preto verí, že aj voči nemu ako premiérovi budú tieto dohody naplnené a nedôjde k porušeniu koaličnej zmluvy.

Mikulec má podľa premiéra prirodzene odporcov v súčasnej opozícii. Dodal, že tí počas svojho vládnutia presviedčali verejnosť, že "skutky sa nestali". "Nechajme to na diskusiu. Myslím si, že dôvera medzi mnou a koaličnými partnermi a poslancami je veľká," odpovedal Heger na otázku, ako bude postupovať v prípade, že by sa pri hlasovaní koaliční poslanci zdržali. 

Pripomenul, že v demokratickej spoločnosti je prirodzené, že ľudia môžu povedať svoj názor. Na druhej strane je podľa neho v politike i koalícii dôležitá dohoda. Koaličná zmluva podľa neho jasne hovorí, ako sa majú koaliční poslanci správať v takýchto situáciach.

Potrebná spolupráca

Heger hovorí, že koalíciu čakajú ďalšie plány a reformy, kde potrebujú mať spoluprácu. "Preto verím, že aj toto si koaliční partneri uvedomujú, a preto by sme nemali podliehať pocitom, pretože politika je o rozhodnutiach. Na druhej strane chápem, že nie vždy je rozpoloženie niektorých poslancov jednoduché," dodal s tým, že vidí priestor na diskusiu za zavretými dverami.

 Smer-SD v utorok podal návrh na vyslovenie nedôvery Mikulcovi. Chce ho odvolávať v súvislosti s podozreniami o manipulovaní vyšetrovania viacerých káuz istou skupinou v rámci silových zložiek. Pochybnosti mali vyplynúť zo správy Slovenskej informačnej služby. Chcú, aby sa mimoriadna schôdza o odvolávaní konala počas riadnej schôdze NR SR, ktorá sa má začať 15. júna.

Koaličné kluby už avizovali Mikulcovi svoju podporu. Za odvolanie ministra však plánujú hlasovať predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský a poslankyňa  Adriana Pčolinská (Sme rodina). Mikulec nemá ich dôveru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok