Pussy Riot žiadajú odklad výkonu trestu o desať rokov

TASR
17.10.2012 08:16

Advokáti členiek skupiny Pussy Riot, ktoré boli za punkovú modlitbu v moskovskom Chráme Krista Spasiteľa odsúdené na dva roky väzenia, sa obrátili na súd v moskovskej štvrti Chamovniki so žiadosťou o odklad výkonu trestu až do času, keď ich deti dovŕšia 14. rok života.

Pussy Riot žiadajú odklad výkonu trestu o desať rokov
SITA

Dcéra odsúdenej Nadeždy Tolokonnikovovej má štyri roky, syn Marie Aľochinovej je päťročný, informoval ich advokát Nikolaj Polozov. Poznamenal, že ak súd ich žiadosti o odklad výkonu trestu vyhovie, bude to humánny čin voči deťom.

Pred novinármi advokát pripomenul, že v praxi ruského súdnictva boli prípady, keď súdy vyhoveli podobnej žiadosti. Polozov konkrétne citoval kauzu dcéry bývalého predsedu regionálnej volebnej komisie Irkutskej oblasti, ktorá pri dopravnej nehode smrteľne zranila dve ženy, za čo ju odsúdili na 2,5 roka väzenia v trestaneckej kolónii s odkladom výkonu trestu o 14 rokov, keďže v čase súdneho procesu mala malé dieťa.

Podľa spravodajského servera Gazeta.ru advokát ďalej uviedol, že až do vybavenia žiadosti o odklad výkonu trestu zostávajú obe odsúdené v nápravnovýchovnom zariadení v Moskve. Obe odsúdené žiadali, aby si vzhľadom na vek svojich detí mohli odpykať trest v niektorej z moskovských väzníc. Špeciálna komisia však ich žiadosť v pondelok zamietla.

Tretia z členiek skupiny Pussy Riot, Jekaterina Samucevičová, je od minulého týždňa na slobode, keď odvolací súd jej jedinej zmenil dvojročný trest odňatia slobody na podmienečný. Súd vzal do úvahy jej malý podiel na protestnej akcii, keďže ju ochranka Chrámu Krista Spasiteľa vyviedla spred kostola ešte skôr, ako zvyšné členky tria začali spievať, kričať a tancom sprevádzať svoju punkovú modlitbu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok