Zjedli ste rajčinu a všetko vás svrbí? Už sa jej nechytajte, iba tej uvarenej

TA3/bd
8.6.2021 18:00

Svrbiaca pokožka po konzumácii paradajok je oveľa bežnejšia, ako si myslíte. Kyslosť z rajčiat vie viditeľne podráždiť pokožku a dokonca spôsobiť aj alergickú kontaktnú dermatitídu. Nie je to rovnaký stav ako potravinová alergia, ide o povrchovú alergiu, ktorá sa vyskytuje vždy, keď sa paradajok dotknete.

Zjedli ste rajčinu a všetko vás svrbí? Už sa jej nechytajte, iba tej uvarenej
Pexels

Ak vás po ich konzumácii svrbia pery alebo ústna dutina a hrdlo a trpíte sennou nádchou, môže sa vám prejaviť skrížená alergia. Buďte opatrní, pretože potravinová alergia je život ohrozujúca. Ak máte ťažkosti s dýchaním, okamžite vyhľadajte zdravotnú pomoc.

Prečo vás svrbí? 

Pokožka vás svrbí preto, že je citlivá a ľahko ju dráždia rôzne citrusy a vysoko kyslé ovocie a zelenina. Po jedle alebo dotyku s paradajkou sa to hneď prejaví vyrážkou. Túto vyrážku je niekedy ťažké diagnostikovať, pretože má vzhľad rôznych iných vyrážok. Dermatológ ale vie určiť zdroj.

alergia Pexels

Peľová sezóna stav zhoršuje

Ak ste takí precitlivelí, očakávajte aj tvorbu ekzému vyvolaného dotykom alebo konzumáciou paradajok. Má tendenciu formovať sa do zhlukov, rôznych tvarov a veľkostí. Ekzém je chronické ochorenie kože, ktoré môže vzplanúť vždy, keď je pokožka podráždená. Ak trpíte alergiou na peľ, konzumácia paradajok počas peľovej sezóny vám môže skomplikovať život. Bielkoviny v paradajkách si váš imunitný systém totiž mýli s peľom trávy. 

paradajka Pexels

Iba uvarená

Ako si poradiť s "nevinnou" paradajkou? Vyhýbajte sa priamemu kontaktu s týmto plodom. Ak ju náhodou zjete, užite perorálne antihistaminikum. Ak chcete paradajky stále konzumovať, nikdy nie čerstvé. Uvarte ich. Varenie môže zmeniť ich bielkovinovú štruktúru a zabrániť týmto nežiaducim účinkom.

Témy: Pokožka
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok