Zostanú zamestnanci SND bez platu? Mórová vyzýva Matoviča, aby schválil financie

TA3
9.6.2021 07:00

Kultúra zažila na Slovensku počas pandémie ťažké časy a borí sa s nedostatkom financií. Problémy má aj jedna z najvýznamnejších kultúrnych inštitúcií - Slovenské národné divadlo. Jeho nový riaditeľ nedávno oznámil, že onedlho nebudú mať dostatok peňazí na platy zamestnancov. Diana Mórová tvrdí, že sa to týka nielen hercov, ale desiatok zamestnancov v divadle. Vyzýva preto Igora Matoviča, aby schválil financie pre divadlo.

Zostanú zamestnanci SND bez platu? Mórová vyzýva Matoviča, aby schválil financie
TASR/Jaroslav Novák

Nové vedenie Slovenského národného divadla trápi nedostatok prostriedkov. Ak totiž vyplatí mzdy, na nové projekty im už neostane. Generálny riaditeľ Matej Drlička nedávno oznámil, že divadlo v júni, najneskôr v júli nebude mať financie na platy.

 Herečka Diana Mórová tvrdí, že po tejto správe zostala pobúrená. "SND je štátna inšitúcia, ktorá je dotovaná štátom, preto sa pýtam, na základe čoho nedostanem plat? Zdá sa mi to nemožné, pretože som stále v štátnom sektore," dodáva herečka s tým, že chcela poznať dôvod vzniknutej situácie. "Keď bola pred dvoma týždňami na našom predstavení ministerka kultúry spolu s novým generálnym riaditeľom, boli usmievaví, pretože sa tvárili, že sa hýbeme k financiám," dodáva, že tie však musí schváliť minister financií Igor Matovič. "Týmto ho vyzývam, je to vaša vizitka, aby SND ďalej fungovalo."

Tabuľkový plat

Mórová tvrdí, že Drlička je výborný manažér, ktorý sa rozumie umelcom. Financie sú však podľa nej dôležité na chod celého divadla a podporu desiatok ďalších zamestnacov, nielen hercov, ktorých vidia ľudia. Vedenie divadla zároveň musí počitáť s istým rozpočtom, aby dokázalo naplánovať hry, zazmluvniť hudobníkov, skladateľov, kostymérov vopred.

Umelkyňa však dodáva, že základný plat herca je tabuľkovo nižší, ako plat kuriča.  "Je jedno, či máte hlavnú postavu alebo vedľajšiu, rozdiel v plate nie je."  Počas eskalácie koronavírusu na Slovensku, keď bolo divadlo zatvorené, sa herci snažili priniesť ľuďom zážitok z predstavenia aspoň skrz obrazovky. "Vzájomná energia je neopisateľná, nedá sa ničím nahradiť. Prežili sme to, ale bola to veľmi smutná doba, verím, že sa k nej už nevrátime," dodala

Počas pandémie cítila potrebu robiť niečo užitočné. Preto začala vypomáhať svojej známej - pediatričke v nemocnici na bratislavských Kramároch. "Som rada, že som to videla, zažila a že som mohla pomôcť," uzavrela

Celú reláciu Tak Takto si pozrite tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok